КНСБ: Водачи на "екодвижения" рекетират минни предприятия

"Челопеч Майнинг"

Водачи на екодвижения рекетират предприятия от минната индустрия”, алармират от КНСБ по повод пореден сигнал от сдружението Коалиция за устойчиво развитие, която неотдавна отново предупреди за "промишлено замърсяване на р. Тополница, заплашващо живота и здравето на населението от Средногорието”.

Ръководството на КНСБ е "дълбоко обезпокоено и силно разтревожено от от грубата фалшификация и поредно оплюване в "Сигнала" на така нареченото сдружение Коалиция за устойчиво развитие", се казва в декларацията, изпратена от федерацията на миньорите към КНСБ до президента, премиера и министрите на околната среда, икономиката и здравеопазването.

"Изнесените данни за залпово замърсяване по поречието на р. Тополниця и околната среда с химикали, тежки метали, арсен и др. в района от Златица до Пазарджик, са неверни и тенденциозни", заявяват от федерацията. Посочва се, че резултатите от мониторнига във всички критични точки показва, че са изградени модерни измервателни системи на базата на най-добрите европейски и световни практики, за да се опазят както животът и здравето на хората, така и околната среда в района на Средногорието. Там действат добивните предприятия "Елаците мед", "Асарел - Медет", хвостохранилище "Бенковски 2", "Дънди Прешъс Металс", хвостохранилище "Чавдар" и "Аурубис".

Явяват се хора и искат пари от мениджмънта. Когато не им се дадат, започват различни атаки и създават психоза”, каза шефът на синдикалната федерация “Металици” Васил Яначков в понеделник по повод продължаващите сигнали на рекетьорското сдружение, представлявано от Дончо Иванов.

В декларацията на КНСБ са изредени десетина "големи лъжи и манипулации", изфабрикувани от сдружението.

Добивните предприятия в региона отговарят на изискванията да строят пречиствателни станции и да рекултивират експлоатираните терени. “Готови сме на крайни мерки, за да защитим работните си места”, заяви Валентин Вълчев, шеф на федерацията на миньорите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес