КНСБ: Всеки българин да поиска увеличение на заплатата поне с 10 на сто

Пламен Димитров, сн. БГНЕС

Българите трябва да разберат, че всеки трябва да отиде при работодателя си и да поиска увеличение на заплатата поне с 10 на сто, каза днес във Варна лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му тази стъпка е редно да предприеме всеки работещ, независимо дали е член на синдикат или не.

Във Варна Димитров се срещна с ръководството на пристанището заради стачната готовност, изразена на 22 ноември от синдикални структури в компанията. След разговора президентът на КНСБ посочи, че въпросът за разделяне на терминалите "Варна Изток" и "Варна Запад" изобщо не стои на дневен ред и никой не трябва да говори за финансова децентрализация.

Димитров допълни, цитиран от БТА, че ще изрази тази позиция и пред министъра на транспорта.

В същото време обаче трябва да се предприемат стъпки, за да се осигури справедливост при заплащането на работещите на двата терминала, допълни Димитров.

По думите му е редно да се преразгледа начинът на формиране на възнагражденията за отделните категории работници и да се отчита натоварването на двата терминала.

Лидерът на КНСБ уточни, че с ръководството на пристанището са проведени разговори за приоритетно увеличение с поне 10 процента на средствата, които получават работниците на норма. По думите му трябва да има и минимум 5 на сто повишение на основните заплати. Това означава компанията да осигури около 2 милиона лева допълнително за разходите за персонала, обясни Димитров.

Президентът на КНСБ каза още, че във Варна тлее напрежение и в общинската фирма "Градски транспорт".

По думите му е крайно време градът да има нова транспортна схема и да заработи ефективно системата за заплащане на изминат километър. През януари изтича Колективният трудов договор в дружеството, но преговорите по него ще започнат още сега, като искането ни ще е за 10-12 процента увеличение на заплатите, обясни Димитров.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?