КНСБ заплаши с учителски протести, ако не се вдигне ученическата издръжка

Синдикатът иска увеличаване на защитените училища и ръст на заплати

Ако управляващите не искат наесен учителите да са по улиците, единният разходен стандарт за издръжка на учениците трябва да се повиши с 18% през 2014 година. Това заяви в понеделник лидерът на КНСБ Пламен Димитров по време на конференция за делегираните бюджети.

От синдиката посочиха, че през 2008 година, когато бе учителската стачка за образование, са отделяни 3.5% от БВП, а през тази година се отделят 2.6% от БВП.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева каза, че сега усредненият стандарт за издръжка на ученик в страната е 1328 лева, а с исканото 18-процентно увеличение ще стане 1834 лева. Според броя на учениците в дадено училище се формира и бюджетът му, като от това зависят и учителските заплати в конкретното училище.

Според Такева е пагубно да има училища гиганти с много голям брой ученици, само заради средствата, които носят те от единните разходни стандарти. По думите ѝ в едно училище не трябва да има повече от 800 ученици, а вече имало училища с 1200 и с 1500 ученици, като заведения се надпреварвали също кое от тях първо ще има и 2000 ученици.

С около 1200 ученици в София са 18-то СОУ, 31-во СОУ, 32-во СОУ, 51-во СОУ, 137-мо СОУ, съобщи Такева.

В същото време училища с малък брой ученици имат нужда от държавна подкрепа, за да не бъдат закрити. Такева съобщи, че синдикатът настоява защитените училища в страната да станат от сегашните 94 на 130. “Това е необходимо защото в тези училища трябва да се осигури образованието предимно на ромски деца“, посочи тя.

В тези училища сега учителите са на заплата от 450 лева, а непедагогическият персонал е на минимална заплата.

Сега в 97 училища в страната средната брутна работна на учителите и на училищните директори е около 500 лева, като това са учебни заведения в периферията на страната. Иначе средната брутна работна заплата на учителите и на училищните директори е 719 лева, а за непедагогическия персонал е 485 лева. По думите на Такева средната учителска заплата е с около процент под средната работна заплата за страната, което е недопустимо, тъй като винаги учителските заплати са били с около 10% над средната за страната.

След вдигането на заплатите от 1 януари в 86 на сто от училищата в страната увеличението е с 8 и с над 8 процента, а в трийсетината училища с най-ниски заплати няма никакви средства за ръст на възнагражденията на заплатите. В други 97 училища в страната увеличението на заплатите е средно с 4 процента. Според Такева те трябва да се дофинансират.

В най-критично състояние са училищата в Шумен, Разград и Кърджали, Пазарджик и Благоевград.

В София училищата са в най-привилигирована позиция, но това се дължи и на сериозното дофинансиране от страна на Столична община.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че през 2008 г. средната брутна работна заплата на учителите в общинските училища в София е била 548 лева, а днес 779 лева получават педагозите в детските градини и 482 лева - непедагогическият персонал в тях. За училищата в София средната брутна учителска заплата сега е 798 лева и 512 лева е заплатата на непедагогическия персонал.

От 2008 г. досега в София са открити над 100 нови работни места за учители. В София няма нито едно училище, което да е закрито заради недостиг на средства, но това е струвало на общината сериозна сума. Кметът съобщи, че през 2008 година общината е дофинансирала с над 14 390 000 лева училищното образование в столицата, за да не позволи да бъдат закрити училища.

Сега Столичната община продължава да дофинансира маломерните паралелки в училищата.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?