КНСБ заплашва да блокира София с въглища

На 27 април София ще осъмне блокирана от миньори, закани се в петък зам.-председателят на КНСБ Валентин Никифоров. Протестът няма да е мирен, прогнозира той и обясни, че идната сряда софиянци ще се натъкнат на купчини въглища по кръстовищата на столицата.

Работещите в мини “Открит въгледобив” в Перник протестират против продажбата на ТЕЦ “Бобов дол”.

В сряда в Агенцията за приватизация ще се отворят офертите за раздържавяването на дружеството. По думите на Валентин Никифоров, митингите ще бъдат основно пред Агенцията по приватизация, както и пред Министерския съвет.

Основните страхове са, че новият собственик няма да изкупува български въглища. Това ще постави в затруднено положение пернишката мина, защото всеки месец за Бобовдол се експедират около 20 000 тона, което е 1/5 от произведените въглища. Ако пласментът бъде прекратен, има опасност около 300 миньори да останат без работа.

Протестиращите миньори настояват за гаранции, че бобовдолската централа няма да премине на газ, както и да се ускори приемането на ясна стратегия за развитие на въгледобива и енергетиката в страната.

От няколко дни протестиращите миньори блокират за около час движението по път Е-79 София-Кулата, а техни колеги ги подкрепят символично. Стачката се провежда въпреки споразумението на Минната камара и синдикатите от въгледобивния бранш с енергийното министерство за гарантиране на петгодишни договори за изкупуване на местни въглища за производството на 1,7 млрд. киловатчаса електроенергия. В четвъртък енергийният министър Мирослав Севлиевски заяви, че до дни ще подпише заповедта, с която ще се определи въпросната задължителна квота. Той отново припомни, че България се е договорила с Европейския съюз за осигуряване на гаранции за местния въгледобив, от който ще се произвежда до 15 на сто от тока у нас.  

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?