КНСБ заплашва с протест заради минималните осигурителни доходи

КНСБ заплашва с протест заради минималните осигурителни доходи

КНСБ е готова да организира протест заради минималните осигурителни доходи, заяви в сряда изпълнителният секретар на синдиката Ася Гонева, цитирана от БНР.

Между бизнеса и профсъюзите зрее напрежение по въпроса след като четирите национално представителни работодателски организации настояха договарянето на минималните прагове да отпадне и обявиха, че няма да участват в договарянето им за следващата година.

Обикновено разгарът на преговорите е точно през месец август, но в момента те не се водят.

Според представители на бизнеса процесът дори не е стартирал официално.

Ася Гонева заяви обаче, че от гледна точка на синдикатите преговорите са стартирали, но е притеснително мълчанието на социалното министерство, което не е дало официалния им старт. Според синдикатите договарянето на праговете води до ръст на осигурените, до повече приходи в общественото осигуряване и до повече данъчни постъпления.

“Това е един нов подход да се бойкотира една мярка срещу сивата икономика и нелоялната конкуренция срещу интересите на работниците и служителите, която всяка година работодателите пробват“, заяви Гонева.

“Преговорите са стартирали от наша гледна точка. Това, което мен повече ме възмущава, е мълчанието на социалното министерство. Това ме навежда на мисълта, че сегашното ръководство на министерството или не си дава ясна сметка колко сериозен е този проблем, или по този начин заявява, че до някаква степен споделя позицията на работодателите“, коментира Гонева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?