Князът на Монако препоръча на Тръмп да се вслуша в мнението на учените за климата

Албер Втори

Князът на Монако Албер Втори, който от много години участва в кампании за защита на околната среда, отправи послание до президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Албер Втори препоръча на Тръмп да се вслуша по-внимателно в предупрежденията на учените и да се вгледа внимателно в доказателствата за влиянието на климатичните промени. Той каза, че ако се срещне с Тръмп, ще му каже да помисли за огромните последици, които ще има американското изтегляне от Парижкото споразумение за климата.

Князът каза, че решението на Тръмп е катастрофално, но приветства реакцията в подкрепа на климатичното споразумение на някои американските кметове, губернатори и компании.

"Може би има надежда. Мисля, че всеки стиска палци, че може да има промяна в решението" за изтеглянето на САЩ от споразумението, каза Албер Втори. Той допълни, че дори и без САЩ, глобалното движение за борба с климатичните промени остава силно и подчерта, че това са усилия, които се правят за бъдещите поколения.

Албер Втори направи това изказване на първата конференция на ООН за океаните, провеждаща се в Ню Йорк. На нея той обяви, че Монако организира голяма тригодишна експедиция с изследователския кораб "Йерсин". Целта е да се проучи биологичното разнообразие и влиянието на климатичните промени в девет отдалечени района на планетата.

Корабът "Йерсин" е уникален, защото е класифициран като "чист кораб", казва член на научния му екипаж. Всички отработени продукти, органичните и неорганичните отпадъци, включително водата от съдомиялните, се преработват на кораба и не се изхвърлят в морето или околната среда. На плавателния съд има шест лаборатории, оборудвани за научна работа и изследвания.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?