Коалиционен скандал и намеци за корупция около фирмения регистър

Скандал между БСП и НДСВ се развихри в четвъртък при на обсъждането на проекта промени в Закона за търговския регистър (ЗТР) в парламентарната комисия по правни въпроси. Нормативният акт трябва да влезе в сила от 1 юли тази година. Девет дни преди тази дата шефът на Агенцията по вписванията Емил Станков бе дошъл в Народното събрание да се оплаква от него.

Той и заместничката му Даниела Митева са близки до НДСВ, а по време на дебатите стана ясно, че вносителите на проекта Камелия Касабова (НДСВ) и Милев Велчев (НДСВ), всъщност защитават техните тези.

Според Касабова основния проблем в ЗТР е създаденият принцип на изключителност на имената. Според статистиката 30 процента от общо регистрираните 1.4 милиона фирми в България имат дублиращите се имена.

Пререгистрацията на фирмите трябва да започне от първия ден на действието на закона. От агенцията са притеснени, че предвиденият 3-годишен срок няма да им стигне да обработят всички. Според Станков това се дължи на дългата и тежка процедурата. При желание на определен търговец да пререгистрира фирмата си, агенцията трябва да изпрати писма и да изслуша всички останали, които имат сходни фирмени имена.

Предложенията са правилото за изключителност да важи само фирмите, които се създават след 1 юли. Втората промяна е да се създаде уредба в закона, която да позволи да се вписват мултинационални европейски икономически образувания. Третата основна цел на редакцията е да се даде право на длъжностните лица по вписванията да има право да проверяват за законосъобразността на проведените Общи събрания в акционерните дружества, а не само да регистрират промените формално.

Правната комисия прие на първо четене тези предложения, но в официално становище обяви, че ръководството на агенцията не си е свършило работата. Предложението бе на Христо Бисеров (ДПС).

Очевидна невъзможност

Скандалът в комисията обаче започна след като Емил Станков декларира, че въпреки очевидната невъзможност, ръководеният от него орган може да поеме от 1 юли всички правомощия по вписванията от окръжните съдилища. Малко по-рано той предупреди, че системата по вписванията може да блокира, ако за по - малко от 10 дни не се приемат законодателни промени.

В същото време посочи, че ръководството на агенцията е назначило само 8 от общо необходими 98 длъжностни лица по вписванията. Това взриви атмосферата в комисията. Първи се намеси министърът на правосъдието в оставка Георги Петканов (НДСВ), който призова да не се приемат промените.

“Aко се промени законът, нещата ще ескалират. Tе (б.р. Агенцията по вписванията) директно си намират хора в парламента, плащат си да си вкарват законите. Тези промени не са дело на Касабова и Велчев, а на агенцията. Те за това си действие не са уведомили Министерството на правосъдието”, обясни Петканов като думата “плащане” докара внезапна гримаса по лицето на стоящия до него депутат от НДСВ Борислав Ралчев.

В последствие Петканов обясни доста по-тихо, че става дума за плащане на експерти, които да готвят промените. Малко по-късно неговата заместник Ана Караиванова индиректно заговори за корупция в агенцията.      

“Това ръководство не e изпратено само, за да провежда обществени поръчки и да отменя търгове, само защото не е бил избран правилният изпълнител”, добави тя.

Два дни след като Станков и Митева постъпиха в агенцията през декември миналата година, те спряха състезателната процедура за избор на фирма изпълнител на електронната система на регистъра, проведоха нова, която достигна до различно крайно класиране. Това предизвика протести на участниците.

Лъжа

Въпреки изявленията на Станков пред депутатите, че агенцията има офиси във всеки един български областен град, Караиванова го разобличи в лъжа като съобщи, че в София сградата е в строеж. Дебатът предизвика сериозни съмнения за напрежение в НДСВ още в началото на година, защото Петканов нападна хората от агенцията, които по закон сам назначава.  

Докато траеха разправиите, депутатите от НДСВ в комисията се опитваха да стоят настрана от скандала. Те настояваха само да се приеме техния законопроект, а не да се обсъжда несвършената работа от ръководството на агенцията, което е близко именно до тях.

Стигна се дори до призив на председателя на ПГ на НДСВ Анелия Мингова към социалистите, ако не искат “да бутнат правителството”, да си гледат законопроекта по същество. В отговор на това Татяна Дончева директно заплаши, че ако влизането в сила на закона отново се отложи, ръководството на агенцията си отива.

Дончева обясни на жълтите, че тройната коалиция, в това число и БСП, носи отговорност за провалите в реформите. Бе напомнено, че агенцията е към Министерството на правосъдието, където отговорността се носи от НДСВ. Петканов от своя страна обясни, че е дал пълна свобода на своите хора и те са правили, каквото си искат. 

Остана възможност парламентът да отложени за четвърти път влизането в сила на закона. Търговският регистър трябваше да стартира още през октомври миналата година.

Споделяне

Още от България