Коалиционна офанзива в Кербала, няма пострадали българи

Американски войски, подкрепени с танкове и хеликоптери, атакуваха милициите на радикалния шиитски лидер Моктада Садр в свещения град Кербала, където е разположен и българският контингент под полско командване. В боевете, продължили няколко часа, девет бунтовници са убити, според иракски медицински източници, а според американски военни загиналите са между 20 и 25.

Седем войници от коалиционните сили са ранени в сраженията, съобщи агенция Асошиейтед прес, предполага се, че са американци. Четирима от ранените са се върнали към бойните си задължения, уточнява американски представител, пожелал анонимност.

Министерство на отбраната в София потвърди, че в сблъсъците са участвали и български военни части, като министър Николай Свинаров уточни, че българският батальон в Кербала не участва в действията по прочистването на града - влизането по домовете, изземването на оръжие и задържането на лицата, които го притежават. Той поясни, че прочистването се извършва от американска част в Кербала, а българските военни заедно с поляците извършват охранителни дейности по време на операцията. Сред българите няма пострадали.

През нощта американските сили са водили сражения с лоялната на Садр Армия на Махди и в други два града - Наджаф и Куфа.

Жители на двата града чули мощни експлозии. Според представител на болницата Ал Фуат в Наджаф един иракчанин е загинал, а деветима, повечето мирни граждани, са ранени.

При боевете в Кербала очевидци твърдят, че американски войници се опитали да влязат в джамията Мухаям, но били обстрелвани от шиитски бойци, разположени в околните сгради.

Според очевидците американските сили са призовали с високоговорители шиитските бойци да предадат оръжието си и да напуснат джамията Мухаям.

Представител на коалиционните сили посочи, че сградата на джамията първоначално е била морга и едва по-късно е обявена за джамия. Губернаторът на Кербала каза преди ден, че джамията Мухаям трябва да бъде превърната в медицински център за поклонниците, припомня АФП.

Американска телевизия показа кадри от горяща сграда и военен автомобил, който се опитвал да събори оградата.

Във вторник радикалният шиитски лидер Моктада Садр предложи да сложи край на бунта на привържениците си, ако коалицията, оглавявана от САЩ, се съгласи да преговаря с него.

Готов съм да сложа край на всичко, ако окупационните сили официално поискат преговори, при условие че тези преговори бъдат справедливи и прозрачни, и че се проведат под патронажа на шиитските религиозни власти, пише в комюникето, подписано от лично от Садр.

По-рано във вторник около 1000 души преминаха в протестно шествие по улиците на Наджаф с искане Муктада Садр и последователите му да напуснат града.

Милициите на Садр понесоха тежки загуби при последните сблъсъци в Багдад и други шиитски градове в Централен и Южен Ирак.

Бунтът на радикалните шиити започна в началото на април, след като коалицията затвори вестник на Садр арестува негов помощник във връзка с убийство на шиитски свещеник миналата година. Срещу Садр е издадена заповед за задържане за съучастие в същото убийство.

Още от Свят