Коалиционните партньори на ГЕРБ искат поне 250 лв. минимална пенсия

Управляващата коалиция ще се събере, за да обсъди темата

Коалиционните партньори на ГЕРБ искат поне 250 лв. минимална пенсия

ВМРО и НФСБ поискаха по-голямо увеличение на минималната пенсия от заложеното за догодина. Очаква се в следващите дни премиерът Бойко Борисов и коалиционните му партньори да се съберат на политически съвет и да обсъдят темата за повишаването на пенсиите.

Това се разбра по време на обсъждането на първо четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година, който беше приет със 121 гласа "за", 87 "против” и без "въздържал се".

В него е заложено повишение на минималната пенсия от 219.43 лв. на 234.13 лв. "Обединените патриоти" обаче искат тя да стигне поне 250 лева и между двете четения ще направят това предложение, обяви по време на дебата депутата от ВМРО Александър Сиди.

"След няколко дена ще имаме заседание на политическия съвет с коментиране и обсъждане на въпроса с повишаване на пенсиите, да бъде намерен механизъм, по който да не бъде съборен бюджета и от друга страна да изпълним своя предизборен ангажимент", каза председателят на НФСБ Валери Симеонов.

Очаквано социалистите отново поискаха да бъде направено преизчисляване на пенсиите.

"В парадоксалната ситуация сме, правителството да определи праг на бедност от 363 лв. за догодина и минимална пенсия от 234 лв. Замислете се какво означава това. Правителството казва: Не може да се живее с доходи под 363 лв“. В същото време казва на тези хора: "Еми добре, ама вие трябва да го правите с 234 лв", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според ГЕРБ обаче подобно преизчисляване на пенсиите ще бъде изключително скъпо.

"Няма как да се съгласим с предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите, защото са в сферата на популизма . Дебатът за пенсиите винаги е свързан с много емоции. Системата е натоварена с нови очаквания. Всички искаме хората да получават по-високи доходи, особено за нашите майки и бащи. Едно са желанията, друго са възможностите на държавата (...) БСП сте царе на фалитите и дефицитите", каза Светлана Ангелова .

От ДПС пък смятат, че бюджетът не предлага нови политики и не решава нито един от наболелите проблеми на социалната система. "Всички фонове продължават да са в дефицит. Ножицата между старите и новите пенсии продължава да се разтваря", заяви Хасан Адемов.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?