Коалиционните партньори в Гърция се споразумяха по новите мерки за икономии

Премиерът Самарас и финансовият министър Стурнарас

След седмици на безплодни усилия трите партии от управляващата коалиция в Гърция най-после са постигнали споразумение по основните точки от пакета с нови мерки за икономии, изисквани от международните кредитори ЕС и МВФ. Това съобщи министърът на финансите Янис Стурнарас, цитиран от гръцките медии.

Ние се споразумяхме по основните линии на мерките за бюджетни икономии на стойност над 11,5 милиарда евро за 2013 и 2014 г., каза Стурнарас след среща на лидерите на трите партии от правителствената коалиция - Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица.

"Постигнахме базисно споразумение по фундаменталните точки", заяви Фотис Кувелис, лидер на Демократичната левица. "Все още има някои нерешени въпроси. Ще поискаме четиригодишно удължаване на гръцката програма за фискална регулация", добави той.

Последният предложен пакет от мерки за икономии е в размер на 11,5 милиарда евро, които трябва да бъдат постигнати чрез орязване на заплати и пенсии, включително увеличаване на пенсионната възраст от 65 на 67 години, съкращаване на около 15 000 държавни служители, както и други 2 милиарда евро от данъчни мерки.

Финансовият министър Янис Стурнарас, който присъстваше на срещата между тримата лидери, описа споразумението като "основа за силни преговори" с международните кредитори на Гърция - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, известни като "Тройката".

Стурнарас уточни, че предложените мерки първо трябва да бъдат одобрени от делегацията на Тройката, която се очаква да се върне в Атина през уикенда, преди те да бъдат представени в парламента.

Правителството се надява мерките да бъдат одобрени от Тройката преди срещата на 8 октомври на финансовите министри на еврозоната, на която трябва да се реши дали да бъде отпуснат на Гърция следващият транш от международната помощ в размер на 31,5 милиарда евро. Без него Гърция ще бъде принудена да обяви фалит.

Същевременно стотици хора с увреждания демонстрират днес пред парламента срещу предложените орязвания на социални помощи, съобщава ДПА.

Гръцката полиция използва вчера сълзотворен газ срещу младежи с качулки, които хвърляха камъни и запалителни бомби, докато близо 70 000  хиляди участваха в шествие към парламента в знак на протест срещу мерките за икономии.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани