Коалиционните преговори в Германия буксуват

Крайният срок за приключването им изтече снощи, след което бе отложен до неделя следобед

Съпредседателят на Зелените Джем Йоздемир, лидерът на Свободните демократи Кристиян Линднер, Ангела Меркел (в гръб), съпредседателката на Зелените Катрин Гьоринг-Екарт и лидерът на ХСС Хорст Зеехофер

Преговорите между консерваторите на Ангела Меркел, Свободните демократи и Зелените за съставяне на трипартийна коалиция буксуват и различията по важни въпроси остават, предаде Ройтерс.

Крайният срок за приключване на разговорите бе вчера, но те се проточиха и продължиха и в ранните часове в петък.

 

Някои от участниците в разговорите предупреждават, че различията са във важни области като климата, миграцията и финансите и че те могат да доведат до провал на преговорния процес.

Вчера Меркел каза, че сериозните разногласия си остават и че разговорите може да отнемат много часове.

 

Късно вчера вечерта преговорите спряха за кратко и представителите на трите партии отидоха да се съвещават с партийните екипи, после преговарящите подновиха преговорния маратон и се посветиха на трудната тема за миграцията.

Провал в постигането на споразумение може да доведе до нови избори, а този сценарий не иска нито една от трите преговарящи партии.

 

По обед в петък преговорите бяха подновени, предаде ДПА.

 

"Въпреки всички трудности отивам на тези преговори с намерението да изпълня възложената ни от избирателите задача за съставяне на коалиция", каза Меркел при пристигането си за следващия кръг от преговорите, които се водят в централата на нейния Християндемократически съюз (ХДС) в Берлин.

 

"Ще бъде трудно, но си заслужава да влезем във втори етап", заяви тя.

 

Меркел призова участниците в коалиционните преговори да положат повече усилия за преодоляване на различията, за да могат да съставят ново правителство. "За това е нужна волята на всички", каза канцлерката. По думите ѝ "волята на ХДС е налице".

 

Лидерът на парламентарната група на консерваторите в Бундестага Фолкер Каудер заяви, че те са готови да направят още отстъпки за намаляване на емисиите от захранваните с въглища електроцентрали, за да успокоят тревогите на Зелените.

 

"Усещам готовност от всички страни и всички трябва да направят отстъпки", каза той пред репортери. "Смятам, че проучвателните преговори трябва да приключат този уикенд", заяви Каудер.

 

Служители предвиждат преговорите да продължат до неделя следобед, добавя ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа