Коалиционните преговори в Германия напредват стабилно

Германските консерватори и социалдемократи се споразумяха за климата

Лидерът на ХДС Ангела Меркел гледа към лидера на социалдемократите Мартин Шулц, а зад тях е лидерът на ХСС Хорст Зеехофер

Консерваторите на германският канцлер Ангела Меркел се споразумяха с потенциалните си партньори от социалдемократическата партия по климатичните цели за 2030 г..

 

Агенция Ройтерс вижда в това знак за стабилен напредък в преговорите за управляваща коалиция, които и двете страни искат да приключват до седмица.

След пробив по спорния въпрос за събирането на мигрантските семейства, партиите преодоляха други, не толкова трудни за договаряне теми, включително политиката в областта на климата.

 

Преди това партиите се споразумяха за фиксиране на пенсионните вноски, разпределени между работниците и работодателите, на 20 процента от трудовото възнаграждение до 2025 година.

 

Снощи страните се договориха по стъпки за разкриване на още 8000 работни места в сферата на социалните грижи и за подобряване на заплащането.

Ако Германия не успее да състави ново правителство до Великден, това ще е катастрофа, предупреди водачът на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер.

 

"Това би довело до оправдан гняв сред населението. Ще направим всичко да избегнем това. То би било катастрофа за Германия", заяви лидерът на баварската партия - партньор на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа