Коалиционните раздори в Германия заради бежанците продължават

Хорст Зеехофер и Ангела Меркел по време на конгреса на ХСС в събота в Мюнхен.

Партиите от коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел влязоха в пререкания през уикенда и си размениха обиди заради бежанската политика. Това накара германската лидерка да изглежда по-уязвима от когато и да било през десетилетието ѝ на власт, пише Ройтерс в понеделник.

Различията между нейните консерватори и социалдемократите за социалните придобивки за бежанци принудиха коалиционните лидери да отменят специална среща на кабинета, планирана за понеделник. На нея те се надяваха да се споразумеят за мерки за ускоряване на процеса по разглеждане на молбите за убежище.

Спорът е по въпроса дали да бъдат ограничени правата на бежанците от Сирия. Той започна още в първата седмица на ноември, след като министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер заявил в радиоинтервю, че те трябва да получат ограничен бежански статут, без право за членове на семействата им да се присъединяват към тях.

Заместник-председателят на СДП Ралф Щегнер обвини ХДС, че прави недомислени предложения, вместо да прилага решенията, договорени в коалицията. Ограничаването на правото на събиране на семействата ще означава само, че повече жени и деца ще предприемат опасното пътуване от Сирия за Европа, каза той, подчертавайки, че СДП е против идеята.

Но депутати от ХСС, който управлява провинция Бавария, където е най-големият приток на бежанци, подкрепиха предложението на Де Мезиер. "Стотици хиляди сирийци намират защита тук, но това трябва да бъде само субсидиарна закрила, което означава за ограничен период и без право на събиране със семействата", заяви Андреас Шойер, генерален секретар на Християнсоциалния съюз. Субсидиарната форма на закрила означава, че кандидатите за убежище не получават статут на бежанци и правата им са ограничени.

По-сериозни пререкания имаше обаче в края на седмицата в собствените консервативни редици на Меркел. Членове на нейния ХДС обвиниха баварската си сестринска партия ХСС, че е унижила в петък канцлера на конгреса в Мюнхен.

Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер открито разкритикува Меркел, че отказва да сложи таван на броя на бежанците, влизащи в Германия. Той бе бурно аплодиран от членове на партията си, поставяйки в неудобно положение стоящата до него Меркел.

Елмар Брок от ХДС заклейми поведението на Зеехофер като "неучтиво, неприлично и неприемливо" в интервю за в. "Тагесшпигел". Други членове на ХДС казаха, че Зеехофер е разбил табу за това как двете партии се държат една с друга.

Зеехофер отказа да отстъпи и заяви в ефира на германска телевизия, че не би било добросъвестно да разказва "приказки за хармония и консенсус", щом има големи различия. Представители на двете партии продължиха да си разменят реплики и вчера, когато се навършиха десет години от началото на управлението на Меркел.

Личният рейтинг на канцлера спадна от завидните 75 процента през април до под 50 процента, а подкрепата за блока ХДС/ХСС потъна с пет пункта до 37 процента, макар че продължава да води с поне 10 пред следващата по сила партия ГСДП.

За да не се увеличат политическите щети, съветниците на Меркел смятат, че тя трябва да намери начин да намали броя на пристигащите в Германия мигранти.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?