Коалиционното правителство на Молдова падна заради избора на главен прокурор

Мая Санду

Правителството на Молдова бе свалено днес с парламентарен вот на недоверие, предадоха световните агенции във вторник.

Това стана само пет месеца след формирането на кабинета на премиера Мая Санду и може да дестабилизира още повече бившата съветска република.

Вотът на недоверие бе одобрен с 63 гласа в 101-местния парламент. "За" гласуваха проруската Партия на социалистите на президента Додон и Демократическата партия, основана от живеещия в изгнание олигарх Влад Плахотнюк. Депутатите от проевропейския блок "Акум" гласуваха против.

Правителството на Санду бе резултат от трудно създадена коалиция между нейния прозападен блок "Акум" (Сега) и проруската Партия на социалистите.

Вотът на недоверие беше внесен от социалистите на фона на битката за номиниране на главен прокурор в тази малка страна, преживяваща повтарящи се политически кризи. Правителството на Санду, която превърна борбата с корупцията в свой приоритет, поиска повече права при избора на главния прокурор и разкритикува "пристрастните" резултати на комисията, натоварена с оценката на различни кандидати за поста.

Миналата седмица кабинетът разреши на премиерката да номинира сама главен прокурор, което породи гнева на социалистите и така се стигна до вота.

Мая Санду дойде на власт след сключване на необичайна коалиция между проруските и прозападните сили. Афишираната цел на тази коалиция, подкрепяна от Москва и от ЕС, беше отстраняването от властта на Влад Плахотнюк - пораждаща полемика фигура, обвинявана от години, че контролира нещата в Молдова.

След обявяването на резултатите от вота на недоверие няколкостотин поддръжници на Мая Санду се събраха пред парламента, скандирайки срещу депутатите. Санду произнесе кратко слово пред тях и увери, че е готова да се бори до край.

Президентът на Молдова Игор Додон ще започне утре консултации за бързо съставяне на ново правителство. След като парламентът гласува вот на недоверие на кабинета, Додон покани на консултациите представители на Партията на социалистите на Република Молдова и на проевропейския блок "Акум" ("Сега").

Ако преговорите попаднат в задънена улица, президентът има намерение да се намеси в ситуацията, като предложи, по думите му, "аполитичен премиер, професионалист с екип от технократи". Додон изрази опасение, че политическата криза в Молдова може да прерасне в социално-икономическа, ако не се предприемат бързи мерки.

Ако след политическите консултации се събере мнозинство от депутати, които да подкрепят нова управляваща коалиция и да изберат премиер, той ще има 45 дни, за да получи вот на доверие в парламента. В случай че това не стане, ще има предсрочни избори.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?