Коалиционното трио най-накрая се събира за ремонта на кабинета

Коалиционното трио най-накрая се събира за ремонта на кабинета

Персонални и структурни промени в правителството ще бъдат направени след  заседание на политическия съвет на управляващата коалиция следващата седмица. Това съобщи във вторник премиерът Сергей Станишев. Той уточни, че ще се съберат с лидерите на НДСВ Симеон Сакскобургготски и на ДПС Ахмед Доган и като съгласуват ремонта на кабинета, промените ще бъдат предложени за одобрение и в Народното събрание.

"Трябва да се чуем с лидерите на другите две партии, за да намерим подходящото време", допълни премиерът.

До този момент двама министри са в оставка – министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП), който я депозира при Станишев още в началото на май заради корупционния мегаскандал, и правосъдният министър Георги Петканов (НДСВ), който пък поиска да се оттегли заради умора от втория министерски мандат и че подопечното му ведомство е “непоносимо тежко за водене”.

Освен двамата министри ще трябва да бъдат назначени и още поне трима зам.-министри. Двама от тях Корнелия Нинова – на икономиката и енергетиката, и Делян Пеевски – в министерството на политиката при бедствия и аварии, бяха уволнени от Станишев пак заради корупционния скандал. Третото вакантно място е в Министерството на финансите, където зам.-министър Георги Кадиев (БСП) обяви преди две седмици, че напуска поста заради противоречия с шефа си Пламен Орешарски.

Вътрешнопартийни въпроси забавиха ремонта на кабинета

Всъщност съветът на тримата лидери трябваше да се събере още след като в началото на юни премиерът прие оставките на Овчаров и Петканов и анонсира замислените структурни промени като отделянето от земеделското министерство на горите и обособяването им в самостоятелна агенция, както и сформирането в най-кратки срокове на Национална агенция по сигурността, която вероятно ще е под прякото ръководство на премиера и ще “изземе” сигурността от ресорите на МВР, военното и финансовото министерства.

Мнозина представители на управляващата коалиция през последните дни коментираха, че забавянето с месец на срещата на Станишев, Сакскобургготски и Доган е заради противоречията в НДСВ и очакваните смени в ръководството на БСП, които ще станат факт в събота на заседание на Висшия съвет на левицата.

На пленума ще бъде избрано ново Изпълнително бюро (ИБ), което подаде оставка също в началото на месеца. Както тогава, така и сега, най-коментираният въпрос в средите на социалистите е дали в новото ИБ отново ще влезе Овчаров, който досега бе зам.-шеф на партията. Депутати коментират, че вероятно той ще си запази партийния пост, тъй като трябвало да бъдат “парирани” евентуални скандали преди местните избори, които за социалистите са “най-важната политическа задача за годината”.  Очаква се на пленума да бъдат избрани отново и доста от сегашните членове на бюрото – министрите Румен Петков, Стефан Данаилов, шефът на Народното събрание Георги Пирински и др.

Заради вътрешно-партийните проблеми в НДСВ Станишев все още не бил чул предложението на Сакскобургготски за овакантеното място на Петканов. Именно разприте между двете лобита в жълтата партия – на “панайотките” и на “миленките”, които започнаха от 3 юни на извънредния конгрес заради съмнения за “манипулации” и “спекулации” и все още продължават да тресат партията, въпреки приетите от Симеон оставки на всичките му заместници, забавиха срещата на “тримата големи”, коментираха пред Mediapool депутати. Те обаче прогнозираха, че свадите между двете крила ще продължат и в следващите дни, като се очаква удар от страна на “разбунтувалите се” преди няколко седмици над 30 депутати от жълтата група.

Депутати обаче обвързаха забавянето на срещата и с мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България, който ще бъде оповестен в сряда. Съдържанието на доклада вече стана публично достояние и критиките в него са в очакваната посока – недостатъчно добро справяне с престъпността, корупцията по високите етажи и недовършената съдебна реформа.

Спрягани кандидати за министерския стол в правосъдието са Антон Станков, който заемаше поста и в предишния кабинет, образователният министър Даниел Вълчев и Анелия Мингова, председател на парламентарната група на НДСВ.

За поста на Овчаров също се коментират няколко имена – на шефа на бюджетната комисия Петър Димитров и на депутата Петър Кънев. Според социалисти мегаминистерството (на икономиката и енергетиката) нямало да се разделя на две, въпреки че миналата седмица из парламента плъзна слух, че шефът на енергийната комисия в НС Рамадан Аталай черпел за бъдещия си министерски пост.

За новата агенция по горите пък усилено се спряга името на Стефан Юруков, заместник-министър на земеделското ведомство.

Осигуровките и ръстът на заплатите основна тема след ремонта на кабинета

Идната седмица Станишев вероятно ще представи и поиска подкрепа от коалиционните си партньори за промяна в управленските приоритети. Те бяха анонсирани на конгреса на БСП на 16 юни. Сред приоритетите са бързото стартиране на агенцията по сигурността, промени в данъчната политика по посока намаляване на данъците, реформа в здравеопазването, включваща одържавяването на областни и университетски болници, реформи в пенсионната система и др.

Самият Станишев във вторник съобщи, че принципно в управляващата коалиция имало обща позиция за облекчаване на осигурителната тежест с още три пункта, което е заложено в управленската програма на левицата, но и се поддържа от НДСВ, както и от бизнеса. По думите му въпросът е да се прецени кога да бъде направено това, за да не се отворят дори временни дупки в приходната част на бюджета. Според премиера това би могло да бъде направено успоредно с договарянето на покачването на осигурителните прагове.

Двете мерки ще имат положителен ефект за изсветляването на бизнеса и на доходите, каза Станишев, но не отговори на въпроса кога може да стане намаляването на осигуровките – сега, както настоява НДСВ или от началото на следващата година, каквито са плановете на левицата.

Най-остър е проблемът в нискодоходните категории население и особено при държавните служители, каза още Сергей Станишев. Според него  нарастването на реалните доходи в частния сектор върви ускорено. Намираме се в общия пазар и хората могат да отидат да работят в други страни и за да бъде конкурентен, бизнесът увеличава по-бързо заплатите, отколкото растат тези в бюджетния сектор, каза премиерът.

Финансовият министър Пламен Орешарски отбеляза, че към момента има добро изпълнение на бюджета, но рискове съществуват. Част от тях са свързани със събирането на ДДС и с по-високите разходи през второто полугодие. Според Орешарски въпросът за намаляването на осигурителната тежест до 3 на сто ще се гледа комплексно.

На въпрос за проведените тези дни срещи на министър-председателя с ръководствата на националната агенция по приходите, на агенция "Митници" и предстоящата  среща с ръководството на Агенцията за държавни вземания, премиерът каза, че целта на тези срещи е да се поддържа висока мобилизация в приходните администрации през следващите месеци и да се предложат допълнителни мерки за увеличаване на постъпленията в бюджета. Това е пряко свързано с финансовата стабилност, постигането на бюджетните критерии и с реализацията на още по-активна политика на доходите, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?