Коалиция "Да, България" със "Зелените" и ДЕОС се регистрира в ЦИК

Христо Иванов предложи на "Нова Република" обща мрежа от застъпници

Снимка: "Зелените"

Коалиция "Да, България", в която влизат "Зелените" и ДЕОС успешно се регистрира в ЦИК за участие на предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори.

"Искам специално да благодаря на нашите партньори, които ни подадоха ръка в този труден момент и позволяват на "Да, България" да постави въпросите, заради които беше създадена заедно с нашите партньори на тези избори. Второ, искам сърдечно да благодаря на всички граждани, които се отзоваха на нашата молба за подкрепа в тези рекордни срокове. Така че това мисля, че е едно малко тържество за нашата демокрация", обяви пред медиите председателят на новоучредената партия Христо Иванов, чиято съдебна регистрация бе възпрепятствана в последния момент от три жалби, две от които фиктивни.

Само преди ден коалиционните партньори успяха да съберат безпрецедентните 20 000 подписа за регистрация на предизборната си коалиция. Това се наложи, след като 3 жалби в последния възможен момент забавиха регистрацията ѝ в съда и така направиха невъзможно самостоятелното ѝ участие във вота, тъй като срокът за подаване на документи в ЦИК изтича на 8 февруари.

Както е известно, Софийският градски съд (СГС) регистрира "Да, България" на 30 януари, но в последния ден от 7-дневния срок за обжалване на това решение в съда постъпиха 3 жалби, 2 от които се оказаха фиктивно подадени от името на двама от учредителите на партията. В тях бяха записани имената и адресите им, но липсваха ЕГН-та.

На следващия ден Вера Асенова, от чието име бе подадена една от жалбите, отиде заедно с Христо Иванов в Съдебната палата, за да я оттегли, след което обяви, че е станала жертва на измама с лични данни. По тази причини Иванов обяви, че мафията се е опитала да попречи на регистрацията на партията.

"Коалицията се придържа към приоритети, които и трите формации, макар нашата все още да е в незавършен процес на регистрация, винаги са си поставяли. Това са борбата за върховенство на закона, за отвоюване на българската държава от корупционен плен, за чиста политика, чиста околна среда, за споделен просперитет и за нова вълна на по-силна интеграция с НАТО и ЕС", добави бившият правосъден министър в сряда.

Помолен да коментира разединението в дясно за престоящите избори, Иванов уточни, че "Да, България" търси "една по-центристка идентификация" и припомни, че от самото си създаване формацията е отправила покана за общ антикорупционен блок в следващия парламент.

"Аз много се радвам, че от "Нова Република" също подемат тази тема. Нещо повече – ние отправихме призив за формиране на обща мрежа от застъпници, защото именно това е пример за обща работа в рамките на кампанията. Т.е. – ние сме настроени изключително позитивно към тези, които споделят същите оценки за състоянието на страната", заяви още председателят на "Да, България".

По повод подадения непосредствено преди регистрацията на новата коалиция сигнал от евродепутата Николай Бареков сигнал в ЦИК за неправомерно събрана подписка, Иванов беше лаконичен: "Институциите ще проверят тези сигнали, те валят с голям ентусиазъм и интензитет... Ние събирахме подписката с помощта на нашите партньори в същия ден, в който беше подписано споразумението. Налагаше се всичко това да бъде организирано с огромна бързина и извънредност. Няма никакъв проблем."

По-рано в сряда бившият правосъден министър обяви, че при влизане в парламента коалицията няма да търси партньорство с ГЕРБ и Реформаторския блок. Колкото до "Нова република" на Радан Кънев, той уточни, че "нашите общи противници са ясни – мафиотските интереси в България".

Още по темата
Още от България