Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Коалиция ГЕРБ -ДПС гласува скандалната промяна на пенсионния модел

Борисов бил готов да спре поправките, но от Реформаторския блок го ядосали

46 коментара
сн.: БГНЕС

Нова знакова коалиция между ГЕРБ и ДПС одобри скандалните промени в пенсионния модел, предвиждащи българите, родени след 1959 г., които сега се осигуряват в универсален пенсионен фонд, да могат да изберат еднократно дали да се прехвърлят само към държавната система на НОИ. Въпреки съпротивата от всички страни, предупрежденията за разклащане на финансовата система и риска от сериозен трус в управляващата коалиция, ГЕРБ решиха да подложат поправката на гласуване, с ясното съзнание, че могат да разчитат основно на ДПС.

"Фактът , че в Народното събрание (НС) има болшинство на ГЕРБ и ДПС показва, че ДПС е като резервна гума", коментира съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев пред бТВ преди гласуването в петък вечерта.

Освен РБ, който е коалиционен партньор във втория кабинет на Бойко Борисов, срещу поправките се обявиха двете формации, подкрепящи правителството - АБВ и Патриотичният фронт (ПФ).

Борисов бил готов да спре поправките, но РБ го ядосали

Премиерът Бойко Борисов, който след завръщането си от Брюксел дойде в парламента точно след като приключи драмата с одобрението на скандалния проект, коментира, че бил готов да спре поправките, но от Реформаторския блок са го ядосали. "Ако ме убедят, че има нещо нередно, веднага ще събера групата на ГЕРБ и ще ги прегласуваме", каза още Борисов.

"Бях готов още сутринта да ги спра, но като видях какво пишат във Фейсбук: победа, път към ада... сбъркаха църквата, на която се молят", разясни примерът пред репортери тактиката си по отношение на законовата промяна, която срина доверието към кабинета му месец и половина след идването на власт.

"Ако има риск за коалицията, има риск за държавата", каза още Борисов по повод намеренията на РБ да преосмислят оставането си в коалицията с ГЕРБ.

Депутатите на Ковачки се разкриха като "Б" отбор на ДПС

Парламентарната група на партията на Бареков БДЦ съобщи официално, че също е против промените, но както се очакваше, нейните депутати Кънчо Филипов, Петър Петров и Чавдар Пейков от партия "Лидер" на бизнесмена Христо Ковачки, считана за "Б" отбор на ДПС, дадоха своя важен принос за приемането. Ковачки косвено притежава пенсионно дружество "Топлина", поради което подкрепата на негови депутати за текстовете на ГЕРБ бе неочаквана.

Двамата независими, осигурили мнозинството, са Ана Бракова и Муса Палев.

В залата присъстваха 212 народни представители. "Против" гласуваха всички от Реформаторския блок и АБВ, почти всички от ПФ, 4-ма от БСП (останалите 30 се въздържаха) и двама независими.

Мая Манолова от БСП поиска спорните текстове да бъдат гласувани отделно, а не в общия параграф, с който се променят и други текстове от Кодекса за социално осигуряване, но предложението беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Радан Кънев поиска поименно гласуване, но и то не беше подкрепено.

Зеленогорски: "Изводът е един - отзад има нещо скрито, честито"

"Днес взехте решение, което няма никаква политическа логика, а в такъв случай изводът е един - отзад има нещо скрито, честито!", заяви Найден Зеленогорски, другият съпредседател на РБ, след приемането на поправките.

Беше нарушено коалиционното споразумение, то не получи подкрепата на нито едно от трите партии, които подкрепят правителството. Няма никаква политическа логика да не послушате хората, които ви подкрепят и да гласувате с хората на ДПС. Когато няма политическа логика, очевидно има нещо отзад зад прозрачността, заяви още Зеленогорски.

След вота Румен Гечев от БСП обяви, че е станало ясно, че подкрепящите правителството партии са буфосинхронисти, а сценаристът е друг.

Съмненията за "нещо скрито" се споделят от всички, като пенсионните фондове още след изненадващото внасяне на поправките между първо и второ четене обявиха, че те се равносилни на национализация. Според повечето мнения целта на финансовия министър Владислав Горанов е прозрачна – близо 8 млрд. лева от фондовете да запълнят дупката в държавното осигуряване, без да е ясно какво ще се прави, след като и те свършат.

В парламентарните кулоари се разпространяват и други версии – че някои от частните пенсионни фондове са кухи и източени по схемата "КТБ", а следите от престъпленията щели да бъдат прикрити чрез преливането на партидите в НОИ. Комисията за финансов надзор обаче категорично отрече подобни спекулации.

На кое кафе се постигна договорката?

"Имаме ли по същество изчисления върху ефекта на демографската промяна и структурата на българското население след 30 години, когато допускаме, че капиталовият принцип на лични вноски не е задължителен. Ако няма задължителен капиталов стълб, хората от моето и всички по-млади поколения не могат да разчитат на никакви сериозни пенсии заради обърнатата демографска пирамида в България", заяви Радан Кънев от трибуната.

По думите му по-големият проблем е мнозинството, което се оформи зад промените. "Кой внесе това предложение? Кой ще подкрепи законопроекта? Кой сглоби това мнозинство? На кое кафе се постигна тази договорка?", попита той.

560 млн. лв. са всички парични авоари на пенсионните дружества. Ако всички си изтеглят парите, ще дойде ударно разпродаване на други активи, предупреди Кънев.

Той напомни опита на Унгария, където "за две години свършиха парите, които трябваше да балансират системата за десетилетия".

Валери Симеонов от ПФ заяви, че те не подкрепят промените, и обвини ДПС в "мълчанието на агнетата".

Мая Манолова от БСП директно предупреди, че или върху текстовете ще бъде наложено президентско вето, или ще бъдат дадени на Конституционния съд.

Горанов: "Ако не сме уцелили ваксата с тези текстове, дали сме си срок до 31 март"

Финансовият министър Владислав Горанов, който е основният двигател на промените, призна като укоримо единствено това, че сериозните промени се правят между първо и второ четене на закона, но това е възможност, дадена по конституция.

"По-голямата част от колегите, които изразяват резерви, това е неинформирано решение”, заяви Горанов от трибуната.

След поредица от обрати в позицията на ГЕРБ, чиято парламентарна група в петък сутринта възнамеряваше да отложи поправките за март, но после реши да се гласуват незабавно, Горанов обеща в първия месец след промените правителството да внесе добре оформени и прецизни текстове, които да гарантират напълно свободата на избор за пенсионно осигуряване.

Идеята е правителството да дописва пенсионни промени с подзаконов нормативен акт, определящ кога и по какъв ред българите да решават за осигуряването си. Целта е всеки осигурен в частен фонд да заяви дали иска да остане там и ако не го направи в определен срок да се прехвърля автоматично в НОИ. Според предварителна информация срокът ще е символичен - 1 месец.

При обсъждането на поправката Горанов лансира нова идея - към НОИ да се създаде капиталов фонд по подобие на учителския. Парите от прехвърлените партиди няма да се харчат, а ще отидат за намаляване на дефицита и държавния дълг, каза още финансовият министър.

По думите му, свободата на избора не трябва да създава напрежение в българския парламент, а да го обединява. "Ако не сме уцелили ваксата с тези текстове, дали сме си срок до 31 март 2015", посочи Горанов, но настоя, че "няма причина да се отлага правото на свободата на избора”.

По думите му от 1 януари до 31 март текстовете относно фондовете могат да се прецезизират.

"Половината от българските граждани вероятно не знаят в кой пенсионен фонд се намират, а ако се даде възможност за избор е много вероятно частните фондове да станат по-активни в комуникацията си с гражданите. Вероятно те ще свалят и своите такси за администриране, защото хората ще имат право на избор”, мотивира се финансовият министър.

След изказването му ГЕРБ предложи прекратяване на дебатите, а Румен Гечев от БСП поиска 15 минути почивка, но предложението му бе отхвърлено от ГЕРБ и ДПС.

Исканата от ГЕРБ промяна в Кодекса за социално осигуряване предвижда постъпващите на работа след приемането на тези промени да имат 1 година, за да изберат дали да внасят 5% от вноската си в частни фондове, а родените след 1959 г. да могат да пренесат както вноската, така и партидите си преди да се пенсионират. Основните критики са, че това предложение на практика означава национализация на личните вноски, а също и че в момента макар и въвеждане на възможност на избор, такава ще има веднъж в живота.

Можело да се мисли за връщане на пари от НОИ в частните фондове

Готови сме в дебата за цялостния пенсионен модел да приемем и тезата за връщане от НОИ в частните фондове и максимална гъвкавост, така че да се гарантира едно – принципът на свободен избор в кой модел на осигуряване да се гарантират пенсионните правила, каза финансовият министър по-рано в петък.

"Няма лични партиди, но НОИ ще знае във всеки един момент колко пари е получил от лицата, когато те са направили своя избор. Не съществува технологична пречка да се върне същата сума в избран от тях универсален пенсионен фонд”, коментира Горанов и поясни, че това е въпрос на избор.

Вицепремиерът и социален Ивайло Калифн (АБВ) обаче коментира, че такова обратно движение - от НОИ към частни пенсионни фондове - не е възможно, "защото в НОИ няма индивидуални партиди, един път отишли там средствата, те отиват в системата и следващия месец се плащат за пенсии“.

По думите му теоретично е възможно изготвянето на индивидуални партиди и в НОИ, но това означава друг вид структура. "В момента НОИ не инвестира. Това е един добре работещ фонд, но той няма пари да инвестира, той не е създаден да има индивидуални фондове“, поясни Калфин.

Според него има логика в предложението на ГЕРБ да се даде възможност гражданите да имат свободен избор дали да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд или в НОИ, но настоя промените да се обсъдят по нормалната процедура - в Тристранния съвет и в парламента.

"Кой поръча? Кой подписа? Кой?"

В социалните мрежи върви подписка под петиция срещу "прибързана пенсионна антиреформа ".

Заседанието на парламента, който си гласува удължаване на работния ден до 20 ч., бе съпътствано от граждански протест пред сградата, който започна още от обед. "Не сме съгласни!!!", "Долу ръцете от моите пари", "Долу ръцете от пенсиите!", "Не на кражбата", "Горанов да си ходи" и "Мафия", гласят плакатите на протестиращите, които са около двеста човека.

"Кой поръча? Кой подписа? Кой?", скандираха гражданите, по подобие на протестите от миналото лято срещу модела "КОЙ" и правителството "Орешарски".

"Този въпрос "кой" вече не е актуален", коментира по този повод финансовият министър пред репортери. Попитан чия е идеята за спешните поправки, той отвърна каза: "Ако беше моя, щяха ли работодатели и синдикати да се сбият в телевизионното студио?". Синдикатите и работодателите обаче твърдят, че идеята е била точно на Горанов.

Всичко се обърна с краката нагоре

"В момента за две минути се обърна всичко с краката нагоре. Става дума за голям политически въпрос”, коментира Радан Кънев пред бТВ и отбеляза също, че промените се вкарват "през задния вход” именно когато премиерът Бойко Борисов отсъства заради посещението си в Брюксел.

В петък сутринта за кратко се породи надежда, че ГЕРБ ще се вслушат в предупрежденията от всички страни и ще отложат поправките до март догодина. Именно това е съобщил председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов на председателския съвет в 8.30 сутринта.

Депутати разказаха неофициално, че срещу решението гневно и емоционално е реагирал финансовият министър Горанов, който заплашил дори с оставка. Той се е обадил по телефона на премиера Борисов, след което групата на ГЕРБ е била свикана и е било решено поправките да бъдат гласувани спешно и да бъдат променени през януари.

До март ще се мисли как те "да се надграждат", като се измисли начин хората, които си дадат парите в НОИ, да могат еднократно да преосмислят решението си и да се върнат към частен пенсионен фонд, заяви Владислав Горанов.

В четвъртък вечерта стана факт първият протест срещу кабинета "Борисов 2", като стотици граждани се събраха пред Министерския съвет и поискаха промените да бъдат оттеглени, тъй като са антиреформа и опит за национализация.

Президентът се обяви срещу промените и призова гласуването да се отложи

Президентът Росен Плевнелиев призова в петък решението да се отложи за края на март, когато според управленската програма на правителството трябва да се реши окончателно моделът на пенсионната реформа.

В становището си той обяви, че промените директно разрушават пенсионноосигурителния модел, ограничават правото на избор на гражданите и се внасят в разрез с коалиционното споразумение и без тристранен диалог. Плевнелиев призова за цялостен дебат.

Междувременно и Асоциацията на банките изрази пълната си подкрепа по съвместната позиция на работодателските и професионалните организации срещу предлаганите промени в системата за пенсионното осигуряване. Подобна реформа да бъде задълбочено и отговорно обсъдена с всички заинтересовани страни преди приемането на конкретни действия, настоя асоциацията в отворено писмо, разпространено в петък.

Реформаторите преждевременно се поздравиха с "победа"

Поправката бе внесена за гласуване в зала след множество совалки и разговори между коалиционните партньори от ГЕРБ и РБ а по-късно само между Менда Стоянова, Цветан Цветанов, Владислав Горанов и вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев.
Мартин Димитров от РБ преждевременно съобщи във Фейсбук: "Очертава се важна победа - ГЕРБ са на път да отложат промените, касаещи частните пенсионни фондове. Разумът започва да надделява, всички мерки за промяна на пенсионната система ще се обсъждат до март месец". Колегата му от РБ Нестимир Ананиев също написа в социалната мрежа, че е взето "мъдро решение" за отлагане на поправките за март, но по-късно изтри съобщението си.

Единственото, което обсъждаме в момента е, трябва ли да е еднократна възможността осигурените да избират къде да внасят осигуровките си за пенсия или да имат право на втори избор, обяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ пред журналисти, след като партията реши да не отлага гласуването.

Въпреки множеството становища против промяната, Стоянова допълни: "Досега не съм чула от нито една партия, от нито един от т.нар. експерти смислен аргумент по същество, не сме получили такъв, който да ни убеди, че това, което предлагаме - хората да имат избор да решават сами по какъв начин да внасят и къде да внасят вноските си и по какъв начин да се пенсионират, не е правилно".

Според РБ приетите промени могат да взривят управляващата коалиция. "Тези дни събираме председателски съвет на РБ. Коалицията е поставена на изпитание", обяви депутатът от РБ Найден Зеленогорски.

В други държави било по-недемократично

"Няма национализация, няма административни решения, няма натиск. Ще гарантираме още по-голяма свобода на избора, защото има обвинения към нас, че еднократното решение не е справедливо достатъчно”, каза той. По думите му в други държави този въпрос е решен по много по-недемократичен начин. "Ние даваме максимален избор хората сами да носят отговорност за действията си”, каза още Владислав Горанов като отбеляза, че срокът в, който този избор може да бъде направен, е до датата на пенсиониране.

"Отлагането на реформите винаги се е използвало като повод да не се случват”, заяви Горанов. "Днес ГЕРБ ще гласува този текст, защото той е първата стъпка в правилната посока хората да имат свобода на избор”, не отстъпва той от позициите си.

Според "Атака" предложението на ГЕРБ за промените в пенсионната система е необмислено, но от партията няма да гласуват "против", а "въздържал се", с което на практика ще помогнат да мине. Зам.-председателят на парламентарната група Десислав Чуколов заяви, че то е "отваряне на врата", защото дава възможност да се заговори за случващото се с отделяните от българина пари за пенсия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

46 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Авакум Захов
  #46

  Дори Радан Кънев да напусне коалицията, Боклукарски и Ку-кунева ще останат, прегърнали сбъднатата си мечта.

 2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #45
 3. luben.stanev
  #44

  ББ не е виновен,той е ПРОСТ изпълнител на поръчки. Толкоз му е капацитета. Въпросът е #КОЙ е от другатра страна на телефона? .... май вече всички знаем КОЙ!

 4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #43
 5. boby1945
  #42
 6. boby1945
  #41

  Поредната буря в чаша вода.... Възможността за изборът с нищо не променя факта, че НОИ е значително по сигурна опция за периоди от 30 години напред, отколкото разни частни фондове тип Топлина или подобни на КТБ.... Така че който както иска, така да се осигурява.....

 7. StefanK
  #40

  Само обединени можем да изметем завинаги ДПС и ГЕРБ,които се обединиха тайно на чаша кафе и днес ни извиват ръцете.Ето защо е нужна обща организация на милионите коварно измамени и ограбени потърпевши граждани "ИСТИНА и СПРАВЕДЛИВОСТ".Нека младите хора се обединят и регистрират такава организация, за да извършим дълго очакваната промяна на политическата система,ако не искат да изчезнем като нация!

 8. Филка Русофилка
  #39
 9. Schopenberg
  #38

  От форума на Дневник:

  Уважаеми г-н Министър-председателю,
  Или сте много глупав или мислите мен за такъв. Искате аргумент срещу това престъпно решение.
  То е очевидно от гласувалите депутати свързани с мини, енергетика, тютюн, земеделие и все дейности с голяма по брой работна ръка ниска образователна категория. Хора типични за контролирания вот на избори. Хора организирани в олигархични структури, които хем би трябвало да осигуряват тези работници, хем са ги задължили да са в създадените от същите"контролиращи"

 10. Alan Smithee
  #37

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.