Татяна Дончева:

Коалиция ГЕРБ-БСП за изхвърляне на ДПС от властта е немислима заради "Булгартабак"

Татяна Дончева

Това, което се случва в страната, и проблемът с банковата система е следствие от абсолютната абдикация на властта от елементарните ѝ задължения. Това коментира пред БНР лидерът на "Движение 21" и бивш депутат от БСП Татяна Дончева.

В последните седмици тя прави чести коментари пред националните медии за задкулисните връзки между участниците във властта и неприкрито критикува зависимостта на главния прокурор Сотир Цацаров от кръга, олицетворяван от Делян Пеевски.

"След определянето на датата за изборите политическите сили трябва да подкрепят "създаването на служебен кабинет от сериозни хора – това още повече тежи върху президента в момента, да няма никакво залитане в посока ГЕРБ-ове, стари муцуни, нови муцуни и подобни", заяви Дончева.

Тя се върна на темата за Булгартабак от предишни свои коментари. Според нея прокуратурата е оказала натиск над членове на Комисията за финансов надзор да не попречи на новия собственик на холдинга да влезе във владение, без да отправи търгово предложение до малките акционери за изкупуване на дяловете им, както е по закон.

В петък Дончева препоръча на държавата да накара шефа на КФН Стоян Мавродиев "да млъкне", да окаже пълно съдействие на длъжностните лица на комисията за изпълняване на законовите задължения на КФН по отношение на общото събрание на "Булгартабак“ до изясняване и представяне на документите на истинския собственик.

"Правителството, независимо в оставка или не, и централната банка трябва да си направят сметка на парите и да направят нужното – там, където има възможности, акционерите на банките да направят финансови инжекции с увеличение на капитал или с друго, да го направят", каза Дончева.

За случилото се с КТБ, Дончева каза: "Тук става дума за Пеевски – Доган, които не искат да връщат едни пари на КТБ и като едни съпрузи, които са се оженили по голяма любов и се развеждат с голяма омраза, считат, че трябва да повлекат държавата в омразата си. Ако Орешарски беше малко по-рязко действал, нещата нямаше да стигнат до там. Когато премиерът се опълчи дори на главния прокурор – ако Цацаров не е достатъчно грамотен да разбере, че не може да пуска Сарафов да прави каквото си иска, да правят обиски на фирми, свързани с КТБ, и да обясняват, че търсят и те не знаят какво – това нещо ще повлече цялата държава" отбеляза Дончева.

"Сега просто и Цацаров, и Искров са достатъчно паникьосани, но вече е късно. От страна на Сарафов това са нарочни действия от глупост. На върховете на съдебната система, на специалните служби, на правителството са едни доста леки хора като задълбоченост и това в крайна сметка изби върху държавата", смята Дончева, която наблегна, че Цацаров е зависими от Пеевски и вероятно ще се опита да избяга от поста си във Върховния касационен съд.

Според Татяна Дончева нереалистични са идеите за коалиции ГЕРБ - БСП.

"Измислени коалиции на ГЕРБ и БСП, които да изтласкат Доган от властта, пропускат простия факт, че БСП е абсолютно разсипана, а лицата, ръководещи двете партии, са хора, на които Делян Пеевски може да извади много неща, най-малкото "Булгартабак“. Преди да иска властта, Борисов и Цветанов ще трябва да кажат кой и на кого даде "Булгартабак“ и срещу какво. Истина е, че кръгът "Пеевски - Василев- Доган" получи "Булгартабак“ за много по-малко, отколкото би ги получил дори в тройната коалиция", коментира тя.

Според Дончева, зад Пеевски и Доган стои друг кръг хора.

Споделяне

Още по темата

Още от България