Коалицията гърми: Волен Сидеров откри фронт срещу Валери Симеонов и ГЕРБ

Вицепремиерът от НФСБ се грижел за интересите на "Цеко", а Цветанов нарочно отклонявал важните теми

Коалицията гърми: Волен Сидеров откри фронт срещу Валери Симеонов и ГЕРБ

Разнобоят в "Обединени патриоти", за който напоследък алармира единият му съпредседател – Валери Симеонов, очевидно превзема цялата управляваща коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти". Самият Симеонов предупреди в последните дни, че патриотичното обединение "скърца" заради стремежа на ВМРО начело с Карсимир Каракачнов да узурпира медийното пространство за собствени цели, както и заради пасивността на шефа на парламентарната група на "Обединени патриоти" (ОП) Волен Сидеров, който не предприема нищо за изглаждане на напрежението.

Умълчалият се напоследък Сидеров внезапно се активизира и не само призна за конфликт в ОП, но обвини за него председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, като едновременно с това нападна Валери Симеонов.

"Не е работа на Симеонов да разсъждава върху работата на парламентарната група. Ако иска да оглавява парламентарната група - да заповяда, аз мога да отида на негово място. И всеки да си гледа работата. Ако той иска да менторства и да казва какво трябва да се случва навсякъде, това не е правилно", коментира преди ден Волен Сидеров пред партийната си телевизия "Алфа".

Цеко е достатъчно богат, за да се грижим ние за неговите интереси

Според него вицепремиерът Симеонов, който е основният двигател в правителството за разширяването на ски зоната в Банско чрез спешни промени в плана за управление на Национален парк "Пирин", предизвикали граждански протести, обслужва олигархични интереси.

Ние (ОП) влязохме в тази управляваща коалиция "не за да правим лифтове, пързалки, ски писти и писти за шейнички, влязохме да вдигаме доходите, това беше нашата основна цел, да вдигаме стандарта на българите. А не да се грижим откъде ще мине лифтът и фирмата офшорна с Георгиус Георгиу от Кипър, назначен да прикрива истинския собственик, дето в крайна сметка Борисов му каза името - Цеко, да се грижим за неговите интереси. Той е достатъчно богат Цеко, за да се грижим ние като патриотична формация да прокарваме закони в негова полза. Айде моля ви се, ако обичате, колеги в изпълнителната власт, главно към двамата вицепремиери се обръщам, да отклоним поглед от лифтовете, плажовете, дискотеките, пинакотеките и да почнем да мислим за прехраната на българина", призова Сидеров.

"Другият вицепремиер пък се е вторачил в самолети", продължи той, визирайки министъра на отбраната Каракачанов. Към него също бе отправен конкретен съвет: Ние сме дали на САЩ военни бази, не плащат нула, айде ако обичат да подарят 20 самолета, а не да искат 2 милиарда от измъчения българин

Има парламентарна група, тя работи много добре под мое ръководство, балансът е налице, каза в заключение Сидеров.

Откритият от него фронт срещу зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов визира и нещо като заговор между Валери Симеонов и Цветанов за ратифициране на Истанбулската конвенция.

"Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов беше главният, който работеше за приемането на Истанбулската конвенция. Ако не бях заявил категорично, че групата на Обединени патриоти е против конвенцията, и ГЕРБ не я бяха оттеглили, тя можеше да бъде препъни камък в отношенията между коалицията на Обединени патриоти с ГЕРБ. Когато аз заявих, че няма да я подкрепим, Цветанов вече беше подработил лидера на НФСБ и от тях започнаха да се чуват гласове, че ако има придружаващи декларации може и да мине. Тогава се разгневих и казах, че това може да е краят на коалицията. Ако Цветанов продължава да работи за тази конвенция, това означава,че той работи срещу правителството на ГЕРБ и ОП", предупреди Волен Сидеров.

Самият Валери Симеонов никога не е подкрепял Истанбулската конвенция, но обяви за "глупотевина" поискания от Каракачанов референдум за гей браковете.

"Много обичам бивши комунисти от МВР да разсъждават за комунизъм"

Лидерът на "Атака" обаче обвини Цветанов и затова, че действал като "координатор" и отклонявал важни теми, като вместо това се занимавал с отстраняването на зам.-председателя на парламента от БСП Валери Жаблянов, който оправдава политическите убийства на Народния съд през 1945 г.

Това е загуба на парламентарно време, каза Сидеров в четвъртък пред БНТ, пояснявайки защо народните представители от "Атака" не са участвали в обсъждането и гласуването на оставката на Жаблянов.

"Много обичам бивши комунисти от МВР да разсъждават за комунизъм", заяви Сидеров по адрес на Цветан Цветанов.

По думите му Цветанов действа като "координатор", който умишлено размивал чрез незначителни теми тип "дъвка" важните за обществото въпроси: "Например, закона за българския език, който сме подготвили отдавна. Промените в състава на КЕВР, които вдигнаха цената на водата. Тези теми не са важни за председателя на групата на ГЕРБ, за него е важно да отстрани зам.-председателя на Народното събрание, защото ставало дума за Народния съд. Господин Цветанов е овладял тактиката да отклонява важните теми. Аз по принцип много обичам бивши комунисти от МВР да разсъждават за комунизъм, социализъм и Народен съд", коментира Сидеров.

Не влизал в сблъсък с Цветанов, защото не сме на едно ниво

Той заяви още, че не влиза в сблъсък с Цветан Цветанов, защото не са на едно ниво – Цветанов не бил прочел толкова книги, колкото той.

Според него можело да се стартират енергийни проекти, но ръководството на ГЕРБ предпочита да се занимава с философски въпроси.

Шефът на "патриотите" в парламента изрече всичко това два дни след съвместното заседание на групите на ГЕРБ и ОП, на което според Цветанов решили с консенсус да бъдат отговорни при изразяване на лично мнение, за де не се създава впечатление за противоречия между тях. От изказването на Цветанов се разбра също, че предстои заседание на политическия съвет на управляващата коалиция, на което ще бъдат обсъдени две теми, по които не е постигнат консенсус, но отказа да каже кои са.

Цветанов се въздържа да коментира обвиненията на Сидеров в четвъртък. "Уважавам всяко различно мнение. Когато има подобни изводи или упреци към мен, специално от коалиционни партньори, не очаквайте от мен да давам отговори през медиите. Докато не разговарям с Волен Сидеров, няма да коментирам темата. Не смятам, че трябва да бъдем генератори на изкуствени скандали в обществото и в парламентарното мнозинство", каза пред репортери председателят на ПГ на ГЕРБ.

Напрежението между ГЕРБ и "Обединени патриоти" досега не беше на дневен ред, за разлика от разправиите между ВМРО, НФСБ и "Атака".

Още при преговорите за съставяне на правителство с ГЕРБ се заговори, че националистите са пред разпад, но очевидно участието във властта се оказа добра спойка и месеци наред лидерите на трите партии демонстрираха солидарност помежду си, когато някой от тях бе атакуван. Най-прилежен в тройката е бившият клиент на прокуратурата Волен Сидеров, който тотално прекрати агресията и театралните си изцепки.

Това, което се случи зад кадър е, че "Атака" открито вкара в управлението кадри, свързани с ДПС и Делян Пеевски, а Каракачанов прокарва същите интереси, но по-прикрито. Валери Симеонов кара по своя волна програма и политическият му дневен ред често се разминава както с този на премиера Бойко Борисов, така и на правителството, а очевидно – и на собствената му коалиция ОП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?