"Коалицията", избрала шефа на КПКОНПИ, ще го пази до последно

"Коалицията", избрала шефа на КПКОНПИ, ще го пази до последно

Депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" няма да допуснат да се гласува предложението на БСП шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев и заместникът му Антон Славчев да бъдат отстранени заради съмненията около имотите им. Това стана ясно в четвъртък на заседанието на парламентарната комисия, която наблюдава дейността на "Антикорупция". С пълно мнозинство от 7 гласа депутатите гласуваха да изчакат прокурорската проверка, назначена на Георгиев. Така на практика отхвърлиха предложението на БСП. Самите вносители не присъстваха. Както заяви по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова, Пламен Георгиев е избран за председател на антикорупционната комисия от "новата коалиция" между ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти" и "Воля" и именно тази коалиция трябвало да го отстрани, а БСП няма да се връща в парламента да си защитава искането.

Ние не сме съдии, да изчакаме

Разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка за имотите и доходите на шефа на КПКОНПИ се извършва от данъчните. По отношение на Славчев обаче няма проверка и не е сигурно какво точно ще чакат депутатите там. Така или иначе имаше категоричен отказ изобщо да се обсъжда възможността за отстраняване на Георгиев. Сред аргументите бяха, че народните представители не са съдии, за да решават съдбата на хората, нито пък разследващи органи, които да проверяват. Затова бе решено просто да се изчака. Председателят на комисията Борис Ячев ("Обединени патриоти") предложи проекторешение, което бе прието с единодушие. Той пое ангажимент "още утре" да напише писмо до главния прокурор с искане за данни от проверката. Няма информация тя да е приключила.

Нинова поиска отстраняването на Георгиев още в деня, в който Цацаров разпореди той да бъде проверен, а премиерът Борисов го призова да подаде оставка или да излезе в отпуск. Шефът на КПКОНПИ избра второто.

"Премиерът Борисов спаси от отговорност Пламен Георгиев, като му остави вратичка. От опит знаем, че тези проверки продължават месеци и години", каза тогава Нинова и прогнозира, че накрая Георгиев щял да се "върне на бял кон".

Какво е тежко нарушение?

Дори да се стигне до гласуване на предложението за махане на шефа на КПКОНПИ и заместника му, то едва ли ще е успешно. Според Ячев законът за КПКОНПИ дори не казва какво е тежко нарушение, какъвто аргумент са посочили от БСП. Социалистите твърдят, че "невъзможността на Георгиев да разсее съмненията около имуществото си" представляват тежко нарушение. Ячев обаче посочи, че законовият текст, на който са се позовали, изобщо не дефинира какво точно е това. Той дори заяви, че не е ясно има ли изобщо нарушение.

Ячев поиска и да се възложи на аналитичен център към парламента да провери как работи законът за КПКОНПИ. И това бе продиктувано от искането на БСП за промени в разпоредбите му.

Стоят в нелегалност и подават позиви

Най-сериозна защита КПКОНПИ получи от депутата от ГЕРБ Спас Гърневски. Той прочете дълга статистика за успехите им през миналата година – влезли в сила съдебни решения за отнемане на имущество, внесени искания за същото, подаване и проверки на декларации. Според тези данни около 700 души са допуснали грешки при деклариране на имуществото. Те били от целия политически спектър.

"В този доклад има хора от всички политически сили, няма политически чадър над работата на КПКОНПИ", заяви депутатът.

По думите му нямало да е справедливо и честно спрямо тях да се гласува предложение за отстраняване на Георгиев, а не "към други хора с драстични нарушения и престъпления", очевидно намеквайки, че сред подписалите предложението има и такива с грешки в декларирането на имущество.

"БСП стоят нелегалност и подават позиви за присъди", каза Гърневски.

Президентът иска да ги овладее

От години има опити антикорупционните органи да бъдат овладени, заяви след заседанието Ячев. Бе припомнено изказването на президента Румен Радев след КСНС, че при назначаване на членовете на КПКОНПИ е нарушен принципът на разделение на властите. После премиерът каза, че знае "къде е заровено кучето" и това било желанието на Радев да назначава председателя ѝ.

Трябва да се даде шанс на КПКОНПИ, заяви още Ячев. Според него в други страни подобни органи работят години наред и все още не е ясно дали са ефективни. Ячев направи следното сравнение – на едно дете му се дават години да проходи, а ние искаме от комисия и закон на една година да работят. Според него КПКОНПИ е започнала проверки срещу "хора на високи позиции".

Споделяне

Още от България