Коалицията на Бареков е пред разпад – ВМРО се прегрупира към НФСБ

Красимир Каракачанов и Николай Бареков. Сн. БГНЕС

До началото на август коалицията на Николай Бареков може да се разпадне, а ВМРО и "Гергьовден", които участваха на евроизборите заедно с партията му "България без цензура"(ББЦ), е твърде вероятно да си партнират за предстоящите парламентарни избори с НФСБ, научи Mediapool от свои източници.

 

Националният фронт за спасение на България (НФСБ) на Валери Симеонов покани в петък ВМРО-БНД да се присъедини към сформирания от тях Патриотичен фронт.

 

Групата партии около НФСБ отказа предложението на коалиция ББЦ за съвместно участие на предстоящите избори. Решението е взето на разширено заседание на политическия съвет на формацията в Карлово, в което участваха представители на партиите НИЕ, ГОРД, СЕК, "Целокупна България" и сдружение "Патриот".

 

"Политическият съвет на НФСБ не приема отправената покана от коалиция "България без цензура" – ВМРО-БНД – "Гергьовден" – ЗНС за съвместно участие на предстоящите национални избори на 5 октомври 2014 г.", се казва в съобщението.

Коалицията на НФСБ обаче отправя покана към партията на Красимир Каракачанов ВМРО-БНД за създаването на "общ патриотичен фронт": "НФСБ приема за естествено обединението на национални избори с най-старата патриотична формация в лицето на ВМРО".

 

Оттам съобщават още, че ако влязат в следващия парламент, могат да си партнират с "България без цензура" в битката с ДПС и отстраняването на движението от властта.

 

След като на евоизборите ББЦ спечели 10.66% и вкара двама евродепутати (лидерът на ББЦ Николай Бареков и Ангел Джамбазки от ВМРО, които се вляха в групата на консерваторите в ЕП), през юни Бареков предложи на всички партии да се обединят в алианс "България без ДПС". Както заяви тогава, целта е изваждането на ДПС от властта "за поне два мандата или по възможност завинаги". Много скоро след това обаче анти-ДПС реториката на Бареков рязко секна, което според неофициална информация се дължи на факта, че от "собственост" на Цветан Василев, политическият му проект е станал "собственост" на Делян Пеевски. Според някои източници за преориентирането на Бареков към "правилния" бизнесмен е изиграла роля и прокуратурата, която проверява "триото" по сигнал на "Протестна мрежа".

 

По информация на Mediapool офертата на НФСБ е заинтригувала ВМРО, чиито членове роптаят срещу ръководството заради коалицията с Николай Бареков.

 

"Организациите ни по места харесват идеята, ние в София – също. Националистическо обединение, без негативите, които носи Бареков, ще съживят членовете ни и ще ги мотивират да работят в кампанията", обясниха представители на ВМРО.

 

Те уточниха, че окончателно решение все още няма, но много сериозно се мисли в тази посока. Разговорите ни бяха неофициални, но съвсем скоро ще бъдат официализирани, заявиха от ВМРО.

 

Ръководството ще сондира мнения сред структурите до началото на август, след което ще решава дали остава с ББЦ или отива при НФСБ.

 

"Засега обаче, поне в еуфоричното ни състояние, по-скоро ще прекратим дружбата с ББЦ, заради които търпим много негативи, сред които пришиването ни ту към Цветан Василев, ту към ДПС", обясняват от ВМРО.

 

Темата, очевидно не е особено приятна на Николай Бареков. "Пуснали сме прессъобщение. Няма какво повече да добавя", каза той пред Mediapool.

 

"Благодаря на колегите от НФСБ за добрите думи за "България без цензура" и коалиционните ни партньори, както и за готовността да си партнираме срещу ДПС в следващия парламент. Оставаме отворени към тях и смятаме, че те биха имали място в общ блок с ББЦ. Нашето притеснение е, че след няколко поредни загуби има голяма опасност гласовете на избирателите на НФСБ да останат извън следващия парламент. Това ни мотивира като по-големи партньори да подадем ръка с желание за преговори", гласи част от прессъобщението на ББЦ след отказа на Валери Симеонов да присъединява НФСБ към коалицията на Бареков.

"На всички партии, които искат ДПС вън от властта, желаем успех на изборите. Същевременно предупреждаваме, че ако голям брой малки партии останат извън следващия парламент, коалицията между ГЕРБ и ДПС ще стане реалност. За жалост всяка друга коалиция в център-дясно без ББЦ ще бъде коалиция на оцеляването, а не на победата", заявяват още от партията на Бареков.

Споделяне

Още по темата

Още от България