Коалицията на Ширак губи в регионалните избори

Резултатите от първия кръг на регионалните избори във Франция показват, че дясноцентристката коалиция на президента Ширак се е представила зле, предаде Би Би Си.

Тя печели под 35 % от гласовете в сравнение с над 40 % за подчертано левите опозиционни партии.

Според кореспонденти много избиратели изглежда използват регионалните избори, за да покажат недоволство от реформите на правителството в здравеопазването и пенсионната сфера, както и неуспеха му да се справи с безработицата.

Наблюдателите смятат, че бъдещето на премиера Жан-Пиер Рафарен е под съмнение, ако вторият кръг в неделя не промени баланса.

Крайнодесните партии начело с Националния фронт на Жан-Мари льо Пен взеха около 17 % от гласовете независимо от факта, че на самия Льо Пен бе забранено да се кандидатира.

Премиерът Рафарен каза, че ще вземе под внимание резултатите от изборите, които са смятани за проверка за управляващите между националните избори.

Същевременно премиерът не обяви промени в непопулярните икономически реформи, нито пък даде знак за собственото си политическо бъдеще.

Френското правителство отбеляза значителни загуби в няколко ключови региона.

Преди вота социологическите проучвания регистрираха нарастваща апатия, като над 50% от хората не възнамеряват да гласуват.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?