Коалицията не откликва на президентския натиск за смесена система

Коалицията не откликва на президентския натиск за смесена система

Липсата на съгласие между политическите сили за промяна в избирателната система пролича и в понеделник по време на инициираната от президента дискусия "Реформа на българския политически модел". Георги Първанов изрази разочарование, че партиите се дърпат от засилване на мажоритарния елемент и предупреди, че следващото управление, избрано по пропроционалната система, няма да е стабилно.

Първанов обяви, че има известно стъписване и дистанциране на БСП от мажоритарния елемент в сравнение с времето, когато той е бил лидер на тази партия.

В изказването си премиерът и настоящ лидер на БСП Сергей Станишев не засегна въпроса за избирателната система, а изтъкна, че база на стабилната европейска демокрация са политическите партии и първа стъпка са промените в закона за партиите. Преди седмица социалистите подготвиха такъв проект, който предвижда трикратно увеличение на държавната субсидия и въвеждане на изисквания за регистрация на членове и структури, както и представителство в две трети от общините, за да бъде допусната дадена партия за участие в избори.

Станишев каза, че БСП обсъждат различни модели за подобряване на избирателната система, но най-важно е да не се допусне нестабилност в следващия парламент.

Пазарът на реклама и медийният пазар тласкат партиите да харчат повече пари, посочи Станишев. "Нужни са сериозни промени тук, да има равни условия, за да се избегне купуването на гласове. При условие, че има достатъчно финансиране от държавата за политическите партии", допълни той.

Премиерът предупреди, че Законът за референдумите трябва да се приеме така, че да не се превърне в инструмент на популизма.

НДСВ твърдо срещу смесена система

Председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов изтъкна възраженията срещу предложението на президента за засилване на мажоритарния елемент и преход към смесена избирателна система. Поддържаме тезата за мажоритарен вот, но чисто или частичен мажоритарен елемент само ще създаде условия за още повече купуване на гласове, каза Моллов. НДСВ смята като най-подходящо преференциалното пренареждане в партийните листи.

Като най-голям проблем партията отчита купуването на гласове, което според НДСВ може да се избегне чрез задължителното гласуване. По този въпрос решението трябва да е на цялото общество и затова НДСВ предлага референдум. Ако обществото отхвърли тази възможност, трябва да бъдат намерени други стимули за по-голяма изборна активност от страна на гласоподавателите като например данъчни преференции, каза Пламен Моллов.

“Подкрепяме идеята държавното финансиране да се увеличи и да се премахне частното”, декларира той.

ДПС не изрази позиция за избирателната система

Единствената категорична позиция, заявена от ДПС, третия участник в тройната коалиция, е, че законодателните промени трябва да са факт до 15 или до 30 октомври, защото през пролетта вече ще е късно. ДПС приема предложението на БСП за трикратно увеличение на държавната субсидия, само ако се съчетае с редица други изменения, с които да излязат на светло всички начини за финансиране на партиите, заяви Лютви Местан, зам. - председател на ПГ на ДПС.

СДС подкрепя преференциалните листи

ССД и ВМРО заявиха, че подкрепят идеята за задължително гласуване. Искането на НДСВ за преференциални листи се споделя от СДС. Депутатът от партията Надежда Михайлова каза още, че възприемат идеята за активната регистрация, защото само така ще се преборим с гласовете-фантоми.

СДС освен това подкрепя предложението за окрупняване на избирателните райони и те да бъдат до 20. Надежда Михайлова допълни, че СДС е за това да се спре с преотдаването на имуществото на политическите партии.

ДСБ: Реален мажоритарен избор в рамките на пропорционална система

ДСБ сме за многопартийната демокрация и за това сме привърженици на пропорционалната система, но с реален мажоритарен избор, заяви зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова. По думите ѝ могат да се свалят праговете, могат да се въведе и друга избирателна система.

Тя постави въпроса за принципа на уседналост - кои български граждани да имат право да гласуват. Ако се стигне до решаване на въпроси за избирателната система чрез референдум, ДСБ ще настоява за допитване кои български граждани на какви избори да имат право на глас.

ДСБ е за повишаване на санкциите за купуване на гласове, включително и в НК, и минималната глоба да бъде 100 хил. лв, каза Екатерина Михайлова. Когато се установи купуване на гласове от дадена партия, ДСБ предлагат да ѝ се отнемат гласове, както и да се предотврати участието ѝ в следващи избори.

ДСБ настоява да се възстанови практиката на граждански наблюдатели на изборния процес.

Борисов постави въпроса за лидерския си статут

Тази дискусия едва ли ще промени това, което накрая парламентът ще приеме, защото каквото и да се реши днес, тройната коалиция ще го гласува в Народното събрание, както прецени, заяви кметът на София и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според него са необходими няколко практически действия, за да се избегне популизмът и купуването на гласове. Той предложи да се актуализират избирателните списъци по настоящ адрес, за да се премахнат мъртвите души. По думите му е необходимо да се въведе системата “Скреч”, с която МВР може да проверява в деня на изборите дали всеки гласувал се намира в България.

Борисов определи като важно увеличението на официалното финансиране на партиите, с което ще се избегне отдаването на партийни клубове за кръчми и други. Дискусията стана повод кметът да отбележи, че не е дал "нито един партиен клуб на ГЕРБ в София”. Борисов използва повода, за да настоява за законодателно уреждане и на лидерския си статус в ГЕРБ, като попита защо партиен лидер може да бъде премиер или президент, но не и кмет.

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че партията е за запазването на мажоритарния елемент, което може да бъде реализирано с пропорционална система с преференциален вот. Това се практикува в 21 европейски държави, четири са със смесен вот, а Великобритания и Франция са с мажоритарен елемент. Мажоритарен елемент има в държави като Афганистан, Азербайджан, Бурунди, каза Цветанов.

При актуализацията на избирателните списъци да се има предвид не постоянен, а настоящ адрес, да има и графа, в която да се пише откога фигурира този адрес, настоява ГЕРБ.

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров дискусията е рекламна кампания на президента Георги Първанов, при това лоша. "Не е важно кой и как гласува, а кой брои гласовете. Има трима висши партийни функционери в управителния съвет на "Информационно обслужване", които броят гласовете по време на избори, каза Сидеров. Според него идеята за референдум за изборното законодателство също е демагогия.

Първанов: Уж всички са против статуквото, а ще го бетонират

Преди няколко дни президентът предупреди, че ако партиите не стигнат до консенсус за промени в изборното ни законодателство до края на юли, той си запазва правото да свика референдум по този въпрос. В понеделник обаче той постави като срок до октомври за постигане на съгласие по този въпрос.

По време на дискусията той отбеляза, че утвърждаването на преференциалните листи и на тези избори не е нова промяна, не е реформа, а просто утвърждаване на една линия, която сме експериментирали на евроизборите и тя не се е доказала като успешна.

Президентът поясни, че предложението му за въвеждане на мажоритарен елемент в пропорционална избирателна система включва запазване на пропорционалния характер на избирателната система, гарантиращо водещата роля и отговорност на партиите.

Според Първанов наличието на 380 партии води до изпразването им от съдържание, но в същото време промените не трябва да намалят шансовете за поява на нови партии, а да се въведе период на доказването им.

Ако има срастване на политиката с бизнеса, затова не е виновен мажоритарният елемент, каза Първанов. Според него по въпроса за характера на избирателната система може да се разработят два основни варианта - за преференциална система и за смесена система с мажоритарен елемент. Всички искаме някаква мажоритарност, но когато трябва да се поеме отговорност и тя реално да се застъпи в законодателството, започваме да бием отбой, обобщи президентът. По думите му ще се стигне до това, че уж всички искат да променят статуквото, а то ще бъде бетонирано. Президентът изрази опасение, че следващият парламент, създаден на базата евентуално на преференциалната система, може да бъде блокиран от невъзможността да се формира правителство на основата на солидно мнозинство.

Той се обяви срещу повишаване на финансовата бариера за политическите партии, защото не бива само богатите партии да участват в избори. Първанов е и срещу задължителното гласуване, при което има опасност да се родят "такива политически чудовища", че да не може политическата ни система да се излекува десетилетия наред.

Първанов настоя да се прекратят даренията от юридически лица за партиите и при всяко дарение да се попълва декларация за произход на средствата и липсата на конфликт на интереси. Освен това да се въведе публичен регистър на социологическите, рекламните и лобиските и PR организации. Според него трябва да се дадат права и ресурс на Сметната палата за контрол върху вътрешно-партийните финанси.

Още по темата
Още от България