Коалицията около Саудитска Арабия засили въздушните удари в Йемен

Коалицията около Саудитска Арабия засили въздушните удари в Йемен

Предвожданата от Саудитска Арабия коалиция засили в сряда въздушните си удари в Йемен, след като бунтовниците хуси затегнаха хватката си върху столицата Сана, предаде Ройтерс.

Саудитска Арабия и нейните съюзници предприеха атаките ден след като синът на убития от хусите бивш президент Али Абдула Салех се зарече да води кампания срещу бунтовниците.
Ахмед Али, който е бивш командир на елитната Републиканска гвардия и някога бе смятан за вероятен наследник на баща си, каза, че ще се "изправи срещу враговете на родината и човечеството, които се опитват да заличат нейната идентичност и успехи и да унижат Йемен и йеменците".

Изтребители на коалицията нанесоха десетки удари срещу позиции на хусите в Сана и на други места, заявиха и двете воюващи страни.

Според подкрепящата хусите йеменска телевизия "Ал Масира" коалицията е бомбардирала резиденцията на Салех и други къщи на негови роднини.

Десетки хиляди поддръжници на хусите се събраха вчера в Сана, за да отпразнуват смъртта на бившия йеменски президент.

Салех бе съюзник на хусите, но миналата седмица премина на противниковата страна. Бунтовниците, които контролират Сана, бързо потушиха избухналото в столицата въстание на привържениците на бившия президент и го убиха.

 

Али Абдула Салех е бил погребан снощи в Сана, съобщава новинарският сайт "Аджил". Церемония за прощаването с бившия държавен глава не е имало.

Вчера телевизионният канал "Скай нюз - Арабия" съобщи, че бунтовническото формирование на хусите "Ансар Аллах" поискало от роднините на убития в понеделник Салех да не организират церемония за прощаване с него. При това условие те се съгласили да предадат тялото на убития.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?