Коалицията отказала на иракски натиск да охранява секции и бюлетини на изборите

Коалиционните сили са отхвърлили искането на иракската страна да се включат в непосредствената охрана на изборите в страната в края на месеца.

Въпреки натиска на местната власт в тази посока, в съответствие с договореното в коалицията на българския контингент е забранено да участва в непосредствената охрана на избирателните секции, както и да се ангажира с охрана на бюлетините, заяви в четвъртък началникът на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев.

Той потвърди, че както и в момента, коалицията ще подкрепя осигуряването на общите мерки за безопасност - охрана на ключови пътища, мостове и контролни пунктове за предотвратяване проникването на терористи.

Шефът на Генщаба съобщи, че е разпоредил допълнителни мерки за сигурност и ограничения за българския контингент във връзка с изборите в Ирак. В отговор на въпрос той потвърди, че всекидневно има сигнали за подготвяни терористични атаки и опасности в Ирак, но по-голямата част от тях са от общ характер и не могат да бъдат полезни. Ген. Колев посочи, цитиран от БТА, че на няколко пъти са получавани и по-конкретни данни, които обаче не са били потвърдени от структурите ни на място.

Ген. Колев допълни, че военното ръководство е направило експертни предложения за възможностите за допълнителен принос от българска страна към мисията на НАТО в Ирак за обучение и изграждане на иракските сили за сигурност.

След разширено заседание на Съвета на началник-щабовете на Българската армия ген. Колев обяви, че произшествията в казармата като бройка намаляват, но се появяват обезпокоителни тенденции. Шефът на Генщаба посочи увеличените опити за внасяне и употреба на наркотици и психотропни вещества в армията, предимно от наборни войници.

Ген. Колев изрази безпокойство и от употребата на алкохол от военнослужещи, както и от загиналите при пътни произшествия извън казармата военни, които са повече от загиналите при изпълнение на служебни задължения. Проблемите ще бъдат разгледани от експерти и ще бъдат набелязани мерки срещу тях.

На въпрос за критиките на "Новото време" към генералитета за "забавяне и саботиране" на военната реформа, ген. Колев препоръча да прочетат оценките и анализите на държавното ръководство за хода и резултатите от реформата, както и официалните оценки на политическото и военното ръководство на НАТО.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?