Коалицията срещу "Ислямска държава" потвърди единството си

Президентът на САЩ Барак Обама потвърди единството на антиджихадистката коалиция, но призна, че е силно разтревожен от ситуацията в сирийския град Кобане, 50-процента от който вече е под контрола на групировката "Ислямска държава", предаде Франс прес.

Силно сме разтревожени от ситуацията във и около Кобане, каза Обама на безпрецедентна среща вчера във военновъздушната база Андрюс, Мериленд, с висши военни от 22-те страни, присъединили се към коалицията.

Подчертавайки, че ИД представлява заплаха и в Северна Сирия, и в Ирак, Обама заяви, че международната коалиция се е ангажирала с кампания, която е дългосрочна и неизбежно ще търпи "обрати".

Два месеца след започването на ударите в Ирак и три седмици след началото на въздушната кампания в Сирия американската армия заяви, че интензивните удари на американски и саудитски самолети през последните два дни са "забавили настъплението" на ИД срещу Кобане, отбраняван от кюрдски бойци.


Сирийският център за наблюдение на човешките права потвърди, че засилването на въздушните удари е попречило градът на турската граница да падне изцяло в ръцете на джихадистите, които вече владеят 50 процента от него.

Снощи ожесточените боеве се водеха вече в центъра на града, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Кюрдите вече контролират само западните райони, един северен квартал и част от градския център и се опитват да си върнат контрола над кварталите, завладени от ИД. Вчера те успяха да възстановят контрола си над стратегически хълм западно от града.

В Ирак, въпреки американските въздушни удари, ИД напредва в провинция Анбар, част от която контролира от началото на годината. Вчера джихадистите затегнаха обръча около град Амрия ал Фалуджа, един от последните бастиони на армията в сунитската провинция. Практически сме в обсада, каза за АФП по телефона началникът на местната полиция. Градът е на около 40 километра западно от Багдад, но джихадистите от ИД ще трябва да завземат огромни сектори, които са в ръцете на армията, преди да стигнат до подстъпите към столицата.

В Париж държавният секретар на САЩ Джон Кери съобщи, че двамата с руския външен министър Сергей Лавров са решили да засилят обмена на разузнавателна информация за радикалната сунитска групировка. Кери също така изрази увереност, че Турция ще разреши на международната коалиция да използва "някои свои съоръжения".

"Няма нужда да навлизам в подробности , но вярвам, че няма да имаме разногласия по това какво ще правим и какво не", каза Кери, цитиран от АФП.

Турция отрече да има "ново споразумение" с Вашингтон, разрешаващо на коалицията достъп до базите ѝ. Анкара иска създаването на буферна зона на границата със Сирия - проект поддържан от Париж, който обаче "не стои на дневен ред" за Вашингтон.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят