Коалицията в следващия парламент зависи от изборните резултати

Г-н Софиянски, как приемате отправения съвет на председателя на ЕНП  Пьотеринг, за да не се допусне управление на БСП, десните сили в България да са готови за сътрудничество с част от сегашното управление, ако не спечелят достатъчно места в следващия парламент? Той направи и уговорката, че това не означава, че сегашният премиер ще заеме отново този пост.

Аз също имах среща с г-н Пьотеринг и имахме разговор на тази тема. Специално ние от Български народен съюз подкрепяме усилията на ЕНП и сме готови да бъдем заедно на изборите, за да можем да имаме място, което ни позволява получаването на мандат.

Имате предвид заедно с всички десни или...?

Да.

А допускате ли коалиция със сегашните управляващи, т.е. НДСВ?

Не. Сега на този етап очевидно няма да има такава коалиция.  

А в случай, че не получите достатъчно места в 40-ия НС?

За нас най-важното е не да се борим кой да е по-трети, а да се борим да получим втория мандат за съставяне на правителство. Тогава вече можем да търсим и сътрудничество.

...със сегашните управляващи НДСВ, така ли?

Това зависи изцяло от резултатите на изборите. За да се състави един кабинет са необходими 121 депутати. Този, който успее да събере 121 депутати на една и съща позиция в българския парламент, той може да търси мандат.

От думите Ви да разбирам ли, че споделяте мнението на г-н Пьотеринг, че за да не се допусне БСП да управлява, десните сили трябва да са готови на сътрудничество с част от сега управляващите?

Мисля, че много по-важното е ние да търсим нашите стойности и да докажем, че имаме възможност да продължим политиката, която седем години вече България има, а именно в посока на НАТО, ЕС. Това са нещата, които са много по-важни. Затова много по-важно е да направиш каквото и да е обединение "за", отколкото конкретни цели, а не "против".

С кого обединение?

Това обединение, което може да доведе до 121 гласа. С този, който влезе в НС и има достатъчно брой гласове, за да могат да се съберат 121.

За мен най-важното е една обща дясноцентристка формация, каквато би била възможна, ако ние се обединим и излезем заедно на изборите, да получи мандат. Когато получи мандат, тя ще има възможност да прецени и да избере партньора си.

Т.е. не изключвате никой вариант за коалиране?

Изключен е единствено вариантът за коалиране с БСП, според мен.

Г-жа Мозер заяви пред радио Нова Европа, че Вие сте ѝ дали твърда гаранция, че няма да влезете в коалиция с НДСВ и именно затова се е случил съюзът БНС. Вярно ли е това при положение, че сега Вие не изключихте подобен вариант?

Както виждате, ние не сме сключили съюз с НДСВ, а ние имаме категоричната позиция, че нашите решения се взимат от трима души. Така че г-жа Мозер има пълната възможност, ако тя има по-различно решение да го наложи. Нищо не може да стане без нейната позиция.

Значи едно решение за следизборна коалиция с НДСВ ще бъде съгласувано с г-жа Мозер?

Изцяло.

А Вие давали ли сте такава гаранция на г-жа Мозер, че няма да влезете в коалиция с НДСВ?

Гаранцията е, че нейната позиция е определяща, както и моята в друг случай, както и позицията на г-н Каракачанов. За да има едно решение, и тримата трябва да сме на едно мнение. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?