Коч обвини Адвент, че иска да провали успешна сделка за БТК

В интервю за Ройтер, представителят на "Коч холдинг" Али Коч определя като опасни намеренията на американският инвестиционен фонд Адвент да повиши първоначалната цена за Българската телекомуникационна компания и да прибегне до съда.

"Коч" и "Адвент" бяха двамата конкуренти в приватизационния конкурс за продажба на 65% от БТК. Дъщерната на американския фонд фирма "Вива венчърс" предложи по-висока цена в окончателната си оферта и бе класирана на първо място. С решение от 7 май т.г., Надзорният съвет на Агенцията за приватизация обаче не одобри приватизационният договор с "Вива венчърс и агенцията започна преговори с "Коч". "Адвент" обжалва това решение пред ВАС и съдът допусна делото, което бе разгледано на заседание вчера. Съдиите ще се произнесат на първа инстанция в 30 дневен срок.

В интервюто пред Ройтерс, цитирано от БТА, Али Коч обвинява Адвент, че се опитва да попречи на успешното приключване на сделката за БТК. Според него целта на американците е "да спрат търга, дори да го обърнат в своя полза".

Той заявява, че въпроси от рода на "кой стои зад Коч" показват, че се води кампания срещу тях. Али Коч смята, че Адвент се опитва чрез съда да окаже натиск и по този начин нанася вреда на българската държава, на приватизацията и на съдебната система.

По думите му фактът, че Адвент шест месеца по време на преговорите не променя цената и я повишава едва когато е елиминиран, показва, че компанията няма почтени намерения.

Споделяне

Още от Бизнес