Код "оранжев" в почти цяла България за жега около 40 градуса

Времето ще остане горещо и през следващата седмица

Код "оранжев" в почти цяла България за жега около 40 градуса

Опасно горещо остава времето у нас и през следващите дни.

Националният институт по метрология и хидрология обяви оранжев код за високи температури за цялата страна за днес без областите Смолян, Варна, Бургас и Добрич.

В почти цялата страна температурите ще достигнат 37 - 40 градуса, но на места са възможни и по-високи с градус - два.

Ще духа и до умерен вятър. В западните райони посоката му ще се ориентира от северозапад и запад, а на изток - от югоизток и юг.

Облачността ще бъде променлива, на места не са изключени краткотрайни валежи с гръмотевици. Такива явления са най-вероятни около Стара планина и в североизточните райони. Те ще са с локален характер, но на места е възможно да са по-интензивни.

В петък ще бъде по-хладно. Tемпературите ще бъдат по-ниски от днешните с около десетина градуса и ще са в рамките на обичайните за периода - рядкост за последните седмици, главно в интервала от 29 до 35 градуса, малко по-виоки на места в крайните южни райони.

След обяд около планините и в централните части на Южна България ще има интензивни гръмотевични бури и локални градушки, а привечер такива явления ще има в източните и югоизточни райони.

В събота ще остане с по-поносими температури, от 30 до 35-36 градуса.

В неделя горещините се завръщат с температури от 35 до 39градуса, а в понеделник от 35 до 40 градуса.

Понижение на температурите ще започне във вторник, а в средата на седмицата, според предварителните прогнози, ни очакват по-ниски температури от 28 до 33 градуса.

Неустойчиво, с гръмотевични бури в някои райони на страната, ще бъде времето във вторник.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?