Kод "Жълто" заради силен вятър в 11 области в Северна България

Жълт код за потенциално опасни метеорологични явления е обявен на територията на 11 области в страната, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Заради силен вятър, код "жълто" е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна.

Код "Жълто" означава, че времето е потенциално опасно. С умерен, в отделни райони на Дунавската равнина и временно силен запад-северозападен вятър, в страната ще нахлува студен въздух.

Дневните температури ще се понижат и максималните ще са между 1 и 6°. Ще има променлива облачност, по-често значителна над южната половина от страната, където на отделни места ще превали слаб сняг. От север облачността ще намалява до вечерта над много райони до незначителна.В София – максимална температура - около 1°.

По Черноморието ще духа предимно умерен, по северното крайбрежие временно до силен запад-северозападен вятър. Облачността ще е променлива, по-често значителна в часовете преди обяд, но с тенденция от север бързо да намалее. Максимални температури - до 5-7 градуса. Температурата на морската вода е около 6°.

Над планините облачността ще бъде по-често значителна, по билата ще е мъгливо. Ще превали слаб сняг. Ще духа силен и бурен запад-северозападен вятър. Ще застудее. Максимална температура на 1200 метра - около минус 3°, на 2000 метра - около минус 10°.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?