Кодове ще крият кой стои зад фермерските проекти за европари

Кодове ще крият кой стои зад фермерските проекти за европари

Специална комисия за борба с корупцията е заработила в Държавен фонд "Земеделие", съобщи в четвъртък на пресконференция по повод 30 дни от поемането на поста изпълнителния директор на ведомството Димитър Тадаръков. Като част от мерките срещу подкупите шефът на фонда вече е забранил достъпа на кметове и фирми бенефициенти да служители на фонда, които работят по техни проекти. подадени проекти Освен това специални унифицирани номера ще крият кой стои зад проектите, за де се изключи възможността да се знае кой точно работи по тях. 

Всяко нарушение на тази заповед ще бъде наказвано с уволнение, заяви Тадаръков. Той допълни, че в момента съгласува с правния си отдел изработването на декларация, с чието подписване служителите да се съгласяват с това условие.

Предвижда се и създаване на специална система, чрез която всички проекти на Разплащателната агенция, която ще разпредели над 3.2 млрд. евро за развитието на селските региони, да влязат в компютърната система и ще забрани достъпът и визуалните контакти със служителите на фонда. Проектът щял да бъде разработен до декември т. г.

Тадаръков съобщи още, че са изплатени забавените заради отстраняването на бившия изп. директор на  фонда Асен Друмев плащания на 56 проекта по САПАРД. Ден по-рано на  46 частни фирми и 10 общини са били изплатени 27.442 млн. лв. и е наваксано изоставянето.

Подготвят се нови 400 договора по САПАРД и напълно са готови 314 договора по предприсъединителната програма на инвестиционна стойност 121 млн. лева и субсидия от 69 млн. лева. Усилията са насочени към спазване на срока - до 12 октомври т. г., да се приключи с проектите по програма САПАРД и усилено да се работи за получаване на акредитацията на Разплащателната агенция, каквото е условието на ЕК. Плащанията по одобрените по САПАРД проекти ще продължат и догодина, уточни той.

Общо 79 106 са земеделските производители, които са подали заявления и са регистрирани 3.304 млн. ха, което е 90 процента от имащите право на евросубсидии на единица площ, каза Тадаръков. Започнали са проверки по заявленията и първите 605 проверки вече са показали дисбаланси. Голяма част от стопаните са се опитали да заявят двойно по-голяма площ от регистрираната, но системата е засякла нарушенията.

"Земеделските производители искат да ни излъжат нас и Европа - няма да стане" , коментира изпълнителният директор на фонд "Земеделие". Все пак той каза, на тези хора ще се даде повторен шанс да поправят грешките.

По повод излязлата по-рано през месеца информация, че е поискал от работещите семейства нвъв фонда да остане само по един член, Тадаръков каза, че изключва дори и теоретична възможност за корупция на тази основа.

В разговори със заместник-изпълнителните директори и началниците на отдели в Държавен фонд "Земеделие" Тадаръков е отправил морална по думите му молба семейните двойки, които работят във фонда, да решат кой от двамата съпрузи да напусне.

Няма заповед, няма уволнени, нито протести, каза той. Досега молби за освобождаване са подали двама началник - отдели и още трима от екипа. Очаква се тази седмица други четирима да венсат оставки заради роднински връзки, информира Тадаръков.

По-сериозен обаче бил проблемът с роднинството по линия  майка - дъщеря, баща - дъщеря, брат -  сестра и т.н., за което се очаква решение до края на този месец, допълни новият земеделски шеф.

"Няма да допусна агенцията да бъде съдена, да се водят трудови дела, ще намеря друг административен начин за това", заяви още той.

Тадаръков съобщи още, че бил дал на европейската служба за разследване на финансови измами ОЛАФ всички документи по случая със засеченото при международна акция източване на 7.5 млн. евро от програма САПАРД. Предаването им се забавило заради смяната на предишния изпълнителен директор Асен Друмев, обясни той.

Споделяне

Още от Бизнес