Кофи Анан даде ултиматум за провеждане на референдум за обединение на Кипър

Генералният секретар на ООН Кофи Анан предупреди в края на миналата седмица, че ще прекрати посредническите си усилия за Кипър, ако до 10 март не получи съгласието новия кипърски президент Тасос Пападопулос и лидера на кипърските турци Рауф Денкташ да подложат на референдум неговия план за обединение на острова, съобщи Ройтерс."Ако някоя от странтие каже "не", несъмнено това ще бъде краят", изтъкна Анан, заминавайки днес от Никозия за Ню Йорк.

По-рано Кофи Анан каза, че двете страни са приели поканата му да се срещнат с него на 10 март в Хага, за да му кажат дали са готови да подложат на референдум плана на ООН за обединение на Кипър.

Островът е разделен на северна - турска и южна - гръцка част след турската инвазия през 1974 г., последвала неуспешен опит за преврат в Никозия, подкрепян от управляващата тогава в Гърция военна хунта, припомня Ройтерс.

От началото на 2002 г. Кофи Анан се ангажира със серия дипломатически инициативи, целящи да се осигури обединение на острова преди приемането на Кипър за член на ЕС.

Генералният секретар на ООН предложи няколко варианта на мирен план, който предвижда Кипър да се организира на конфедеративна основа от две съставни части, контролирани от гърците и турците. Планът на Кофи Анан обаче не беше одобрен от Раулф Денкташ, който се противопостави на възможността хиляди гърци да възстановят собствеността си в северната, понастоящем турска, част от острова.

Неочаквано за мнозина Денкташ се сблъсква с настояванията за бързо обединение на Кипър от голяма част от съгражданите си, и то преди всичко на младите, които настояват, че Северен Кипър не бива да пропусне възможността да се присъедини към ЕС заради старите националистически вражди на острова.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?