Кофи Анан критикува доктрината на Буш за изпреварващия удар

Генералният секретар на ООН Кофи Анан ще открие днес в Ню Йорк сесия на Общото събрание, на която се очаква да подчертае, че ООН се намира в най-съдбовната си фаза от създаването ѝ през 1945-та година.

Най-вероятно Анан ще каже пред делегатите, че ООН е стигнал на кръстопът по отношение на въпроса как трябва да се справя със заплахи към мира и сигурността.

В речта си, която бе разпространена предварително, генералният секретар изтъква, че нанасянето на превантивен удар по държава с несериозния претекст да се спре разработването на оръжия за масово унищожение е в противоречие с принципите, по които през последните 58 години е бил управляван световният мир, предаде ДПА.

Анан не споменава направо Съединените щати, но думите му се тълкуват като предупреждение към американския президент Джордж Буш за опасността, която крие неговата доктрина на изпреварващия удар, коментират осведомителните агенции.

Генералният секретар на ООН ще говори пред Общото събрание малко преди Буш, който се очаква да защити категорично американската политика в Ирак.

В интервю за Фокс нюз от понеделник Джордж Буш каза, че ще защити пред ООН правилността на решението си да започне война срещу Ирак, макар и без подкрепата на Съвета за сигурност.

ООН на исторически кръстопът

В словото си Анан подчертава, че иракската криза е изправила ООН пред сериозен кръстопът, не по-маловажен от този през 1945 г., когато е била създадена от страните, победили във Втората световна война.

"Сега трябва да решим дали е възможно да продължим въз основа на договореното тогава или са необходими радикални промени", подчертава Анан.

В речта си пред ООН той заема много по-критично отношение към иракския проблем в сравнение с досегашните си изказвания. Промяната в тона вероятно се дължи на смъртта на служители на световната организация, убити преди месец в Ирак, отбелязва Ройтерс.

Кофи Анан критикува правителствата, отишли по-далеч от правото на самозащита, което им дава Устава на ООН, в случай че бъдат нападнати. Тези държави твърдят, че имат правото и задължението да използват сила за изпреварващи удари на територията на други държави дори когато опасните оръжейни системи тепърва се разработват, отбелязва генералният секретар на ООН.

Според тези държави те не са длъжни да чакат да се постигне съгласие в Съвета за сигурност. Те си запазват правото да действат едностранно или в специално създадени за целта коалиции и без да са получили "уникалната легитимност на ООН", отбелязва по-нататък Анан.

Той изразява загриженост, че ако този подход бъде възприет, може да се създаде прецедент и да се стигне до едностранно и незаконно използване на сила със или без убедително оправдание.

Той изтъква също, че световният мир и стабилност след 1945 г. не са били съвършени, по заявява, че превантивните действия са заплаха за положението в света.

Да се преразгледат принципите, при които е разрешена употреба на сила

Анан признава, че Съветът за сигурност трябва да преразгледа принципите, при които е разрешена употребата на сила. Членовете на съвета трябва да започнат дискусия по критерии за ранно разрешаване на "принудителни мерки" в отговор на някои видове заплаха - например терористични групировки, въоръжени с оръжия за масово унищожение.

Анан съобщава още, че създава комисия от "видни личности", която да проучи сегашните предизвикателства към мира и сигурността и да препоръча как Обединените нации да реформират своите институции.

Генералният секретар на ООН заявява, че последните 12 месеца са били "болезнени" за хората като него, които вярват в колективния отговор на общите проблеми. Той призовава всички да отдадат дължимото на паметта на служителите на ООН, загинали в Багдад. Анан пожелава успех в следвоенен Ирак и изтъква, че световната организация трябва да играе "пълноценна роля" в бъдещия стабилен и демократичен Ирак, който да е в мир със себе си и със съседите си.

Буш е изправен пред трудна битка и в ООН, и у дома

Си Ен Ен отбелязва, че днешната реч на президента Буш пред ООН може да се окаже ключова за оцеляването му на вътрешния фронт. В момента неговата обществена подкрепа е най-ниска от началото на президентския му мандат, според последните социологически проучвания.

Петдесет процента от анкетираните смятат, че решението за война в Ирак е било оправдано, докато преди 10 дни на това мнение са били 58 %. През април 76% от американците подкрепяха войната. През август подкрепата падна на 63%.

Буш се опитва да прокара нова резолюция на Съвета за сигурност за създаване на многонационални сили в Ирак, но не възнамерява да приеме френското предложение за по-бързо възстановяване на иракския суверенитет.

Неговата съветничка по национална сигурност Кондолиза Райс нарече френския план за самоуправление на Ирак "неработещ". Френският президент Ширак предложи план в два етапа, започващ с трансфера на суверенитет на подкрепяния от американците Иракски управителен съвет.

Вторият етап предвижда реалното предаване на властта в ръцете на иракчаните за период от 6 до 9 месеца. Според Кондолиза Райс планът няма да проработи, защото преди това е необходимо създаването на нова конституция и провеждането на избори.

Очакванията са все пак Буш и Ширак да направят опит да сближат позициите си, особено след интервюто на френския президент за вестник Ню Йорк Таймс, където Жак Ширак признава, че страната му може да не наложи вето над нова американска резолюция за Ирак.

Буш ще се срещне в сряда и с германския канцлер Герхард Шрьодер - другият основен критик на политиката му по Ирак.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?