Кофи Анан няма да подава оставка заради скандала с "Петрол срещу храни"

Генералният секретар на ООН Кофи Анан не възнамерява да подаде оставка заради скандала с хуманитарната програма за Ирак "Петрол срещу храни", съобщиха световните агенции.

В интервю за Би Би Си Анан заяви, че смята да направи още много на поста генерален секретар на ООН, включително и за отношенията с Ирак. Според него ООН може да изиграе важна роля за стабилизирането на обстановката в страната.

Подаването на оставка не влиза в плановете ми и аз ще продължа работата си, подчерта генералният секретар. Той изрази надежда, че подробно разследване на програмата ще установи неволния характер на нарушенията, допуснати при осъществяването ѝ.

Анан отбеляза, че програмата "Петрол срещу храни" е била политическа договореност, целяща да принуди Саддам Хюсеин да изпълнява исканията за инспекции и разоръжаване. Той посочи, че в Ирак са се правили отстъпки, тъй като иракският народ е страдал заради ръководителите си и е бил в изолация.

По данни на ЦРУ по време на прилагането на програмата правителството на Саддам Хюсеин незаконно е получило около 2 милиарда долара. Вашингтон обвини за това сътрудници на организацията, както и Кофи Анан лично. Генералният секретар обаче припомни, че режимът на Саддам е получил 8.5 милиона долара от незаконни доставки на петрол за Йордания, Сирия, Турция и други страни. Според Анан САЩ са знаели за тези нарушения, но не са направили нищо, за да ги спрат.

Скандалът с хуманитарната програма за Ирак се оказа един от най-големите в историята на ООН и се разследва от няколко комисии. Анан освободи от длъжност двама високопоставени служители на организацията, сред които и ръководителят на "Петрол срещу храни" Бенон Севан. В началото на февруари членове на американския Конгрес поискаха и оставката на генералния секретар.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?