Кофи Анан: ООН ще води многонационални сили в Ирак след 30 юни

Водени от ООН многонационални сили ще осигуряват сигурността в Ирак, след като американската армия предаде на иракско правителство ограничен суверенитет върху страната на 30 юни, каза генералният секретар на ООН Кофи Анан, цитиран от АФП.

"Съветът за сигурност (на ООН) вероятно ще упълномощи оставането на много национални сили в Ирак, за да бъде обезпечена сигурността в страната", каза Анан."Естествено, новото (иракско) правителство също ще има думата по въпроса, но резолюция за Ирак ще има. ... Честно казано, в интерес на всички е да направят всичко възможно за стабилизирането на Ирак", каза още Анан.

В неделя председателят на Съвета на началник щабовете на американските въоръжени сили генерал Ричард Майерс определи като много неточни появилите се съобщения, че иракският генерал Ясим Мохамед Салех е определен да оглави иракските умиротворителни сили във Фалуджа. Според Майерс, цитиран от БТА, генералът заедно с друг генерал все още се проучват от иракския министър на отбраната и Преходния управляващ съвет.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?