Кофи Анан отхвърли обвиненията за корупция в ООН

Генералният секретар на ООН Кофи Анан отхвърли обвиненията за корупция в ръководената от ООН програма за Ирак "Петрол срещу храни".

Той определи като "възмутителни и преувеличени" твърденията, че служители на ООН са участвали в схемата за контрабанда на иракски петрол през Турция, за да бъдат избягвани санкциите.

Някои публикации правят нещата да изглеждат сякаш "режимът на Саддам Хюсеин е нямал нищо общо. Те не са направили нищо; цялата вина е на ООН", посочи Анан.

"Ние нямахме никакъв мандат да спрем контрабандата на петрол", каза той на пресконференция.

Най-мащабната в историята на световната организация програма имаше за цел да облекчи положението на иракския народ след налагането на санкциите срещу бившия режим, като допускаше Ирак да продава определени квоти петрол, а с постъпленията да се закупуват храни и медикаменти.

В най - силната си досега атака срещу отправените обвинения, Анан запита как ООН е могла да предотврати подобен трафик, след като не е имала присъствие в северен Ирак, предаде Би Би Си.

"САЩ и Великобритания имаха самолети във въздуха. Ние не бяхме там", заяви той пред репортери в Ню Йорк.

Кофи Анан също така отхвърли твърденията за конфликт на интереси заради това, че докато неговият син Коджо е работил в швейцарската компания Cotecna, тя подписва контракт с ООН по "Петрол срещу храни".

През декември 1998 г., на компанията бе възложен контракт за мониторинг на вноса в Ирак по програмата на ООН, след като британска фирма се оттеглила заради американските бомбардировки, посочи Анан.

"Нито той, нито аз сме имали нещо общо с контракта на Cotecna", каза той и добави:"Това беше направено при стриктно спазване на правилата и финансовите регулации на ООН".

Анан припомни, че всички членове на Съвета за сигурност на ООН са участвали в комитета за надзор на програмата, но нито един от тях досега не е казал "ние имахме роля".

Вместо това всички обвинения за злоупотреби се отправят към Секретариата на ООН, допълни Анан. "Тези обвинения носят вреда и ние трябва твърдо да се изправим срещу тях и да направим каквото можем, за да ги поправим", смята Анан. "Започваме да посочваме много факти, които, надявам се, ще коригират част от разпространената невярна информация."

ООН не е публикувала никакви документи, но създаде експертна група, начело с бившия председател на Управлението за федералния резерв на САЩ Пол Волкър. Групата ще има за задача да направи мащабно разследване по обвиненията.

Обвиненията за възможна корупция в програмата на ООН "Петрол срещу храни", които бяха повдигнати за първи път през януари от иракския в. Ал Мада, се засилиха през последните месеци и според Анан доведоха до сериозна криза.

Според разследвания и анализи в пресата, близо 270 лица, компании и организации от близо 50 държави, както и висши служители на ООН, са били въвлечени в схема на корупция и подкупи, осъществявани от Саддам Хюсеин и неговия кръг при продажбата на петрол. Саддам е спечелил от програмата на ООН близо 10 милиарда долара от нелегални операции.

Програмата "Петрол срещу храни" действаше в периода 1996 - 2003 г.

Преди седмица Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която подкрепи предложеното от Анан независимо разследване.

Разкритията за корупция в ООН стават в момент, когато организацията се готви да поеме централна роля в политическото бъдеще на Ирак.

Споделяне

Още от Свят