Кофи Анан: Положението в Сирия е мрачно

Международният пратеник Кофи Анан определи пред Съвета за сигурност на ООН положението в Сирия като мрачно, и изрази особена тревога от съобщенията, че правителствените войски са навлезли в град Хама и стрелят с автоматично оръжие, убивайки голям брой хора, предаде Асошиейтед прес.

Анан повтори думите на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, като нарече сегашната ситуация в Сирия "недопустима", и призова сирийското правителство незабавно да изпълни мирния му план в шест точки.

На закритата среща със членовете на Съвета за сигурност той призова сирийските правителство и опозиция да спазват примирието от 12 април и настоя в страната бързо да бъдат изпратени 300 наблюдатели.

Пред Съвета ръководителят на мироподържащите операции на ООН - французинът Ерве Ладсу - посочил, че до края на седмицата в Сирия ще има 30 наблюдатели, а до края на месеца те ще са 100, съобщава АФП, като се позовава на пожелал анонимност дипломат.

През следващите дни се очаква Бан Ки-мун да назначи ръководител на мисията, като в най-добра позиция е норвежкият генерал Роберт Муд, преговарял със сирийския режим за разполагането на наблюдателската мисия.

На закрития брифинг с членовете на Съвета за сигурност, осъществен чрез видеоконферентен разговор от Женева, Кофи Анан казал, че възнамерява да поиска от властите в Дамаск да се назначи упълномощено контактно лице за подготвянето на политическия процес в Сирия. Анан посочил също, че е активизирал контактите си със сирийската опозиция, тъй като според него е жизненоважно опозицията да участва дейно в политическия процес.

Същевременно активисти на сирийската опозиция, цитирани от Асошиейтед прес, съобщиха, че сирийските войски са подложили в сряда предградие на Дамаск на оръдеен и картечен огън. Бомбардировки са били насочени срещу Дума - предградие, което бе обстрелвано и вчера.

Мохамед Саид, жител на Дума, каза че в града не имало електричество за един ден, а жители търсят прикритие по ниските етажи на жилищните сгради. Местните координационни комитети потвърдиха, че Дума е подложена на атака.

Девет цивилни, сред които 10-годишно дете, бяха убити днес от силите на режима в няколко сирийски селища, въпреки изпращането на международни наблюдатели, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

Четирима цивилни бяха убити в провинция Идлиб, докато силите за сигурност, дежурящи на контролно-пропускателен пункт, стреляха срещу пътници в автобус, уточнява центърът.

В село Ал Мрия, провинция Дейр аз Зур, 10-годишно дете беше застреляно от силите на режима. Трима души бяха убити в Хараста и Дума в провинция Дамаск. Девети човек бе убит от редовната армия в Растан в провинция Хомс, съобщава неправителствената организация, базирана във Великобритания.

Насилието в Сирия продължава въпреки прекратяването на огъня, което официално влезе в сила на 12 април съгласно плана за излизане от кризата на Кофи Анан. Понеделник бе най-смъртоносният ден от влизането в сила на прекратяването на огъня с 59 загинали, от които 31 цивилни в Хама, уточнява Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?