Кофи Анан предлага радикална реформа в ООН

Генералният секретар на ООН Кофи Анан предложи радикални реформи в организацията, включващи разширяване на Съвета за сигурност, съгласувана дефиниция за тероризъм и установяване на стриктни правила кога той може да разрешава използването на военна сила, предаде Би Би Си.

В доклада си до ООН Анан посочва, че сегашните глобални заплахи като организираната престъпност, тероризмът и бедността са взаимно свързани и представляват универсална заплаха.

Той настоява да се договори обща дефиниция на тероризма и страните да предприемат спешни мерки за контрол на ядрените, химическите и биологичните оръжия.

Според тази дефиниция терористичен е всеки акт, "чиято цел е да причини смърт и наранявания на цивилни, за да се накара общност, правителство или международна организация да извърши или не извърши определено действие".

В доклада се настоява да се създаде нов Съвет на ООН за човешките права, който да замени сегашния комисариат, обвиняван, че защитава диктатури.

Говорителят на генералния секретар Марк Малок Браун заяви: "Ние смятаме, че нито една държава няма да бъде разочарована, че това е много амбициозна, но реалистична поредица от цели, които са от полза за всички."

Експерти предложиха два варианта за реформиране на Съвета за сигурност на ООН, но в доклада на Анан не се посочва кой е предпочитаният вариант. И двата варианта предвиждат увеличаване на членовете на Съвета за сигурност от 15 на 24, но Анан заяви, че ще направи промени и в двете предложения.

Докладът за реформи в ООН се появява в момент, когато световната организация е изправена пред остри критики за корупция при управлението на програмата за Ирак "Петрол срещу храни", както и обвиненията срещу миротворци на ООН за сексуално насилие в Конго. Европейски дипломати в ООН определиха програмата за реформи на Анан като "вероятно последният голям опит да се спаси ООН".

Кореспондентът на Би Би Си в ООН посочва, че предложенията на Кофи Анан целят да гарантират, че ООН ще остане в сърцевината на световната система за сигурност след разногласията, последвали нахлуването в Ирак преди две години.

Предложенията ще бъдат представени на срещата на високо равнище на ООН в Ню Йорк през септември. Мерките, предвиждащи промяна в структурата на ООН, трябва да бъдат одобрени от Общото събрание, но може да им бъде наложено вето от една от петте постоянни членки на Съвета за сигурност.

Разширяването на Съвета за сигурност на ООН и предоставянето на повече правомощия на организацията се ползват с широка международна подкрепа, сочи проучване на Би Би Си.

Проучването е направено сред 23 518 души в 23 страни. В 22 от страните мнозинството от анкетираните подкрепят включването на нови постоянни членове в Съвета за сигурност. Петдесет и шест процента искат включването на Германия, а 54 процента - на Япония. Общо 58 процента от участниците в проучването смятат, че правото на Съвета да блокира резолюции трябва да се промени, за да не може една страна да наложи вето върху решение, подкрепяно от всички останали членове на организацията.

Шейсет и четири процента от анкетирани подкрепят идеята ООН да се сдобие с по-голяма власт на международната сцена.

Споделяне

Още от Свят