Кофи Анан призна права на хомосексуалистите в ООН

Генералният секретар на ООН Кофи Анан реши, че партньорите на служителите хомосексуалисти в световната организация ще имат правата на членове на семейства, ако страната, чиито граждани са, признава еднополовите бракове или съжителствата на брачни начала, предаде Асошиейтед прес.

Това решение е още един израз на зачитане на социалните, религиозните и културните различия на страните членки и на техните граждани, заявява Кофи Анан в своята директива.

Решението, което ще засегне служители от по-малко от дузина държави, бе приветствано от Организацията на ООН за правата на гейовете, лесбийките и бисексуалните. Според Сузан Алий, една от основателките ѝ, то е положителна крачка в полза не само на онези служители на ООН, които са гейове и лесбийки, но и за редовните хора, които живеят на брачни начала, признати от собствените им правителства.

Холандия е единствената страна, която признава еднополовите бракове, но редица други държави признават съжителството без брак, включително Скандинавските страни, Австралия, Канада, Нова Зеландия, Франция, Германия и Белгия, заяви говорителката на ООН Мари Окабе.

Новата политика ще създаде две класи от гейове и лесбийки - едните, които ще се ползват с правата на семейни членове и другите, които ще останат лишени от тях поради националната си принадлежност, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят