Когато Брюксел "приканва", да се разбира "изпълнете веднага"

Критичните изводи в докладите на евроекспертите по изпълнението на глава 24 "Правосъдие и вътрешни работи" се съдържат и в редовния доклад, но просто езикът е по-дипломатичен и по-мек. Това разграничение изтъкна пред журналисти министърът по евроинтеграцията Меглена Кунева по повод оправданията на вътрешния министър Георги Петканов, че острите критики на експерта Байрън Дейвис за МВР били частно мнение, което не фигурира в окончателния доклад.

Кунева посочи, че когато Брюксел заявява, че "приканва" България за нещо, това означава всъщност, че ние трябва да изпълним този "съвет" и то веднага.

Същевременно Кунева подчерта, че функциите ѝ на главен преговарящ все повече се свиват и преминават в ръцете на ресорните министри, които през 2007г. ще обсъждат европейската политиката. На 1 септември тя отива в Брюксел с министъра на вътрешните работи Петканов и с колегата му в правосъдието Антон Станков специално заради критичната ситуация с глава "Правосъдие и вътрешни работи".

Министърът отново обясни, че МВнР не участва пряко в партньорските проверки и ресорните министри преценяват доколко информацията може да бъде изнесена публично. Като пример Кунева припомни, че правосъдният министър Антон Станков е дал публичност на изводите на европартньорите ни за досъдебното производство. Тя разясни обаче, че въпросът с публичността на докладите и оценките се решава от Брюксел, а не от българското правителство.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?