Борисов с тактически напътствия към министрите си:

Когато БСП чете декларации в парламента – вие им четете как са строили

Вежди Рашидов готов да се цани за естетически консултант на някоя ВЕЦ, но нямало кой да му плати 2 млн. лв.

Премиерът Бойко Борисов нарежда на регионалния министър Лиляна Павлова да обяснява от трибуната на Народното събрание как са строили по време на предишната власт, ако опозицията вземе да чете декларации по време на парламентарния контрол в петъчните заседания. Репликата му е предизвикана от точка в дневния ред на правителственото заседание във вторник за отчуждение на имоти по трасето на пътя към хидровъзел “Цанков камък”.

“Това е небезизвестният път към “Цанков камък” – златният път, път, който е построен незаконно и за да го въведем с акт 16, е необходимо първо да се направят отчужденията, които не са направени, както за Хаинбоаз, така и за Струма – Лот нула”, казва министър Павлова, става видно от стенограмата на заседанието.

“Е, как ще строят път без отчуждение?!”, пита Борисов.

Павлова обяснява, че “едно време са строили без отчуждения и необходими документи”. Тя дава за пример отсечка от магистрала “Струма”, прохода Хаинбоаз и обхода на Попово.

“Президентът Първанов като казва, че сме слабо правителство, за тези трябва да каже, че ги няма”, коментира премиерът. “Значи той за това правителство, предишните, които са строили по такъв начин, неговия приятел Гагаузов, трябва да каже, че изобщо нямат правителство тогава, ако ние сме слаби”, продължава Борисов.

Министърът на културата Вежди Рашидов се възмущава от оценката, че кабинетът е слаб. “Как слабо правителство, господин премиер, направил съм два музея за две години, четири театъра съм ремонтирал, четири художествени училища, реформа…!? Как слабо правителство?! Не съм съгласен с такова определение”, заявява Рашидов.

Борисов обаче продължава към регионалния министър:

“Госпожо Павлова, възлагам ви, защото те, когато аз отида в петък на парламентарен контрол, обикновено всички четат декларации тогава с мен и след като прочетат декларация, веднага излизате и почвате да им четете как са строили. Защото Станишев вчера бил казал, че това, което строим като магистрали и инфраструктура, било нещо пушилка. Нещо такова бил казал. Те не само че пушилка не са правили, а там, където са се опитали да правят нещо, са го правили незаконно”, казва Борисов и добавя:

“Така че, искам да ми подготвите всичко това – за Хаинбоаз – незаконно, "Струма" – незаконно, Попово – сега понеже нали идваха хората да ми се молят там да пуснем пътя – незаконно, Цанков камък – незаконно, “Водното огледало”….

Министър Рашидов не се отказва от негодуванието срещу определението, че правителството на ГЕРБ е слабо.

“Не съм съгласен, господин премиер, много неща направихме и в крайна сметка работим за едното признание за труда. Направих една проверка, нито един консултант от нашето правителство няма, въпреки че сме високи експерти. Аз бих бил консултант, много скъпо платен, по художествените естетически качества на каскади, топлоелектрически централи, всичко, което касае естетизацията. За съжаление, няма още такава фирма, а пък и няма кой да ми даде два милиона”, казва Рашидов.

На въпроса на Борисов дали това, което чува, е чувство за хумор или е на сериозно, Рашидов му отговаря: “Ако забелязвате, аз съм темерут човек на вид и нямам никакво чувство за хумор, а чувство за правда. Благодаря!”.

Споделяне

Прикачени файлове

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?