Когато е щяло да има Трета световна война

В Лондон написали реч на кралицата, Хелмут Кол планирал да намали на половина броя на турците в Германия

Хелмут Кол и Маргарет Тачър през 1983 г.

В началото на 80-те в Лондон били убедени, че Третата световна война е неизбежна. Вярвали го до такава степен, че дори подготвили специална реч на кралицата и разработили сценарий, който описвал войната най-подробно.

Това става ясно от документите, публикувани от британския национален архив след изтичането на 30-годишната им давност. Подобен вид документи са винаги интересни, но тези са направо забележителни - четат се като трилър от времената на Студената война.
Най-интересната част от архивните документи е простиращата се на 320 страници симулация на избухването на войната и нейното евентуално протичане. Макар противникът да е назован с кодовото име "Orange", е повече от очевидно, че става дума за Съветския съюз и държавите от Варшавския договор.

Тогавашният посланик на Обединеното кралство в Москва предупредил, че реториката на съветския държавен ръководител Юрий Андропов е станала "твърде тревожна". Именно това накарало стратезите в Лондон да подготвят сценарий, в който представят бъдещата война до най-малката подробност.

Какво казва кралицата

По онова време в Лондон смятат, че в СССР властта ще попадне в ръцете на един военолюбив елит, който ще нападне ФРГ, скандинавските страни, Италия и Турция най-напред с конвенционални оръжия. В рамките на втората стъпка вече ще се прибегне и до химически и ядрени оръжия. Планът е толкова подробен, че дори описва как в цялата страна масово ще започне да се изкупува алкохолът, а срещу аптеките системно ще се извършват набези.

Планировчиците дори са написали реч на кралицата за случая: "Нашата храбра страна трябва отново да се подготви - за да оцелее въпреки големите превратности", е трябвало да каже Елизабет. И по-нататък: "Ние всички знаем, че опасностите, които ни заплашват, са много по-големи, отколкото когато и да било преди в нашата история. За трети път в този тъжен век ни предстои битка за свободата".

В речта си кралицата е трябвало да спомене и своето семейство. Синът ѝ Андрю бил към момента пилот на хеликоптер във военно-въздушните сили. "Любимият ми син Андрю сега е на мисия със своята част. Ние се молим за неговата сигурност и за сигурността на всички войници тук и по света", се казва в текста. За който, впрочем, не се знае дали кралицата изобщо го е виждала.

Документите от националния архив показват, че британският Лекарски съюз е начертал пределно мрачна картина за последствията от войната. Предположенията на медиците били, че при евентуално атомно нападение жертвите в страната ще са 33 милиона - над половината от британското население. Правителството изхождало от по-малко жертви и освен това смятало, че първият ядрен удар може да бъде нанесен от Запада.

Хелмут Кол планирал да намали на половина броя на турците в Германия

Разпространените току-що документи съдържат и информация за разговорите на тогавашната министър-председателка Маргарет Тачър с други държавни ръководители, включително с германския канцлер Хелмут Кол. От документите става ясно, че през 1982 г. Кол планирал да намали наполовина броя на живеещите в Германия турци. По думите на тогавашния канцлер - културата на турците била твърде различна и те не били в състояние да се интегрират в Германия. Като пример в подкрепа на тази теза са посочени принудителните бракове и работата на черно, практикувани от турците. Намеренията на Кол предвиждали турците да бъдат "пропъдени", като им се дадат обезщетения в размер на около 10 хиляди марки. През 1983 година дори е приет съответен закон. Но планът се проваля - само около 100 хиляди турци се възползват от въпросната програма.

От 1982 г. досега броят на турците в Германия е нараснал около два пъти до над 3 милиона души. Един от синовете на Кол е женен за туркиня.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?