Росен Плевнелиев:

Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран

Премиерът Близнашки: Да подготвим проект за актуализация беше наш дълг и ние го изпълнихме

Росен Плевнелиев в Борисовата градина

Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран, коментира президентът Росен Плевнелиев в неделя. По думите му бюджетът е сбъркан изначално и нарочно, което прави неговата актуализация още по-необходима, защото истината за цифрите в държавата не е била казана в началото на годината, а те са били сгрешени съзнателно.

Според него днес не се прави нищо повече, освен да се каже истината на народа - истината за приходите, които съзнателно са били планирани 2 милиарда повече, но не е имало как да се случат, истината за разходите, които съзнателно, на база на високите приходи, са били планирани с 2 милиарда отгоре и са се случили.

Удобно си планирате повече приходи, за да може удобно да похарчите повече разходи, обобщи държавният глава. В началото на годината се прави законът за МВР, излизат и обещават на 60 хиляди служители в МВР по-големи заплати и допълнителни бонуси, това струва 160 милиона лева, а няма един лев в бюджета, даде пример Росен Плевнелиев, цитиран от БТА. Кой е честен с българския народ, попита реторично той.

Няма как да приемем факта, че ноември и декември служителите на МВР ще останат без заплати, следователно бюджетът трябва да се актуализира, посочи държавният глава. Същото се отнася и за еврофондовете. Няма как да спрете през февруари да разплащате 900 милиона до един милиард по еврофондовете, знаейки, че сме длъжни да ги усвояваме, да изпълняваме тези проекти. Следователно някой е трябвало да предвиди в бюджета възможността да се разплащат, отбеляза Плевнелиев.

Цифрите и фактите са такива, каквито са, парламентът ще вземе своето достойно решение, посочи той. Дебатът за дълга ще се случи в парламента, всяка от партиите ще има своите конкретни аргументи. За мен е важно, когато държавата е нестабилна, когато има сериозни предпоставки след изборите да има допълнителни турбуленции, което не си го пожелавам, но съм длъжен да го предвидя, да имаме достатъчно резерв, да можем да преведем държавата в труден и непредсказуем момент по разумен начин, посочи президентът.

Пожелавам си много бързо да заработи НС, още по-бързо да се сглоби правителство и тогава ще чуем парламента, който ще вземе своето отговорно решение, отбеляза той.

Надявам се избраното правителство от парламента да има крайната дума, но не бива да се бавим и да оставяме държавата без бюджет и без конкретна перспектива, каза още държавният глава. Служебното правителство не може да чака и само да прави избори тогава, когато бюджетът е сбъркан още в началото нагодината и когато има финансова нестабилност. Това, което трябва

да се направи, е служебното правителство да подготви, да бъде навреме в парламента и в съответните комисии с неговото предложение. Крайната дума не е на служебното правителство, тя е на парламента и на правителството, посочи президентът.

От мен очаквайте две ясни и категорични неща, обеща държавният глава. Едното е истината - служебното правителство трябва да каже истината за цифрите, за дефицита. От мен очаквайте да дам всичко от себе си, за да имаме много бързо работещ парламент и правителство, това е много важно за България. Надявам се новоизбраното правителство да има своята крайна дума и да носи своята отговорност за това, коментира той.

Подготвили сме проект за актуализация на бюджета, по който ще се произнесе следващото Народно събрание, това беше наш дълг и ние го изпълнихме. Предлагаме една основа за разговори, които тепърва предстоят, каза от своя страна министър-председателят Георги Близташки в неделя.

По повод предвиденото за понеделник извънредно заседание на НСТС Георги Близнашки изрази надежда работодателите и синдикатите да се запознаят с подготвения от кабинета проект за актуализация на бюджета и да седнат на една маса. На едно от първите заседания на тристранния съвет се стигна до консенсус, че актуализацията на бюджета е неизбежна, каза премиерът. Според него големият въпрос е какви ще бъдат конкретните ѝ параметри.

Плевнелиев и Близнашки се включиха в неделя в Борисовата градина в кампанията "Чети с мен", която е под патронажа на президента.

Споделяне

Още по темата

Още от България