Кого да охранява НСО? Управляващите прехвърлиха отговорността на президента

Сн. БГНЕС, архив

В разгара на скандала около държавната охрана на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата и бизнесмен Делян Пеевски управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" форсираха законови промени, с които да прехвърлят на президента отговорността за назначаването на охрана. 

По-късно в петък държавният глава Румен Радев поиска и получи оставката на началника на НСО ген. Красимир Станчев, след като около службата бе развит още един сюжет - премиерът Бойко Борисов съобщи, че НСО е поискала сушата и водата около парка "Росенец“ да са затворени за всички от 10 юли до 15 септември.

В службата тече и вътрешна проверка, след като нейни служители изблъскаха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, който се опита да достигне до т.нар. летен сарай на Доган.

Президентът ще има крайната дума за охраната 

Сега назначаването на охрана става с решение на специална комисия, в която влизат началникът на Националната служба за охрана (НСО), председателят на ДАНС и главният секрета на МВР.

С промените решенията ще се взимат с акт на началника на НСО, потвърден от президента, като началникът на службата ще изисква информация от ДАНС, МВР, Държавната агенция "Разузнаване", Служба "Военна информация".

Дотук се стигна след като във вторник съпредседателят на "Демократична България" и съпартиецът му Иво Мирчев опитаха да стигнат до плажа в база "Росенец", където се намира т.нар. летен сарай на Ахмед Доган, но бяха изблъскани от гардове на НСО.

След инцидента президентът Румен Радев призова да бъде свалена охраната на Доган и Пеевски и съобщи, че през декември представителите на изпълнителната власт са препотвърдили "необходимостта от тяхната охрана".

В отговор от ГЕРБ казаха, че службата е под разпореждането на Радев, а премиерът Бойко Борисов обясни, че "Пеевски е бил заплашен от покушение със снайпер и затова НСО го охранява".

ГЕРБ: НСО е към президента, той ще я ръководи и контролира 

Сега Димитър Лазаров, който е председател на парламентарната комисия за специалните служби, обясни, че "при спазване на принципа на единоначалие е нормално началникът на службата да взима решение кой да бъде охраняван".

Лазаров посочи, че се запазва парламентарният контрол над НСО.

"Това е служба към президента и той осъществява общо ръководство и контрол", добави  депутатът.

В отговор на въпрос Лазаров коментира, че законопроектът не е съгласуван с ДПС, подписан е от ОП и ГЕРБ и изпълнява решение, взето вчера от коалиционния съвет.

Преди два дни президентът коментира, че ако му се вменява отговорност за НСО, настоява да му бъдат дадени съотвените правомощия. 

ГЕРБ: Христо Иванов да пита президента 

Малко по-късно депутатът от ГЕРБ Тома Биков настоя за оставката на шефа на службата ген. Красимир Станчев и уволнение за гардовете от парка "Росенец". 

"Няма смисъл от проверка, защото всичко е заснето и не виждам смисъл да се проверява тази ситуация. Надявам се господин Иванов, когато види президента следващия път, да го пита защо тези две неща не са направени. Ако той смята като нас, има нашата пълна подкрепа. Надявам се това да се случи скоро (да го пита – бел. ред.)", добави Биков.

Ген. Красимир Станчев се смята за назначение на президента Румен Радев.

Съгласно Закона за НСО президентът назначава и освобождава началника на службата след съгласуване с Министерския съвет.

Какво се променя? 

Проектозаконът на управляващите не променя значително модела на работа на НСО. Основният проблем е че всички решения се взимат "на тъмно" при липса на каквато и да било публична информация.

Един от малкото лостове за граждански контрол над НСО  – парламентарната комисия за специалните служби, също работи при закрити врата и не става ясно с какво точно се занимава.

Това, че предоставянето на държавна охрана, ще става с акт на шефа на НСО и президента, прехвърля "горещия картоф" в президентството, но всъщност решението пак трябва да бъде съобразено с информацията от МВР и службите.

Заложеното противопоставяне може да доведе до силно напрежение в сектора на националната сигурност и в отношенията между институциите. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?