Кого и за какво номинира Mediapool

Над сто национални и регионални медии са номинирали по пет личности и пет събития за участие в традиционната годишна класация на Дарик радио "Политик и събитие на годината". Събралите най-много номинации са включени в анкетата, от която слушателите на радиото ще изберат победителите. Както съобщи Дарик радио, петте личности, подредени по азбучен ред, са: Йорданка Фандъкова, Меглена Кунева, Симеон Дянков, Цветан Цветанов и Яне Янев. Съответно петте събития с най-много номинации са: икономическата криза, инцидентите в Охридското езеро и в местността Бакаджика край Ямбол, победите на Бойко Борисов на изборите, ревизиите и делата срещу бивши министри, скандалите с ДАНС.

Водени от принципа за прозрачност, за да не оставаме скрити и да не бъдем бъркани с никого в общия медиен кюп, ние в Mediapool решихме да публикуваме своя списък с номинации и аргументацията си към тях.

Изтичащата българска 2009-та година според нас отбелязва връх в зародилата се през новия век тенденция на отмиране на традиционните политически партии. Мощни сили разкриха нови хоризонти пред българския обществено-политически живот, като разбиха сковаващите го вериги на установените понятия, ценности и ориентири.

Ето защо в нашите номинации се спряхме на личности и събития, които в най-голяма степен олицетворяват тази нова реалност.

Преди да преминем към номинациите бихме препоръчали малка промяна в регламента на анкетата "Политик на годината". Смятаме, за крайно наложително да отпадне несправедливото ограничение за най-много трикратно удостояване на един политик с това звание. В случай, че тази промяна бъде приета, ние веднага ще номинираме Бойко Борисов за политик на всяка от следващите 30 години.

Преди това да е станало, за "Политик на 2009 година" номинираме:

1. Алексей Петров - за принос в живителното раздвижване в българското политическо блато;

2. Красимир Георгиев (Красьо черничкия с ланците от Плевен) – за катализиращия му принос в катарзиса на българската съдебна система;

3. Азер Мeликов – за новаторския му подход в политическата пропаганда и ценните му съвети към бившия премиер;

4. Христо Ковачки – за безкористната саможертвата и себеотрицанието, с което се впусна в политическия живот;

5. Цецка Цачева – за "входирането" на нов стил в парламентарния живот.

За "Събития на 2009 година" номинираме:

1. Годината на България в Русия;

2. Връчването на секретния доклад на ДАНС от лоялния гражданин Ал. Петров;

3. Посещението на Георги Първанов в Шри Ланка;

4. Речта на Ахмед Доган в с. Кочан;

5. Номинирането на Румяна Желева за български еврокомисар.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?