Кой държи петролните тайни в Русия?

От неделя никому неизвестната в Русия компания Байкалфинансгруп контролира 11 процента от руския износ и една пета от руския добив на нефт. Така сензационно завърши търгът по продажбата на близо 77% от уставния капитал на Юганскнефтегаз - основното производствено поделение на петролната компания Юкос, коментира за БТА пратеникът на БНТ в Москва.

От края на миналата седмица изненадите около Юкос се редуваха една след друга. Очакваше се в търга за Юганск да участват четири компании. Твърдеше се, че заявки са подали също Първа обединена компания и Интерком. В залата на Руския фонд за федерално имущество /РФФИ/ обаче бяха поставени три маси. След това бе обявено, че разрешение за участие в търга са получили само две компании - Газпромнефт - стопроцентова дъщерна фирма на Газпром, и Байкалфинансгруп, за която не се знае почти нищо.

Депутати искат проверка на търга за Юганск

Молба до Главната прокуратура да провери прозрачността на търга за активите на Юганскнефтегаз, състоял се в неделя, подадоха руски депутати, предаде Франс прес.

още

Първа обединена компания не е подала заявка за участие, а Интерком не е внесъл необходимия залог, уточни шефът на РФФИ Юрий Петров.

Главната интрига около ЮКОС възникна, след като американският окръжен съд в Хюстън в неделя потвърди предишното съдебно решение за фалит на руската петролна компания и забрани на Газпром и на западни банки да участват в търга за продажба на Юганскнефтегаз. Консорциумът от шест западни банки, който трябваше да предостави заем от 10 милиарда евро /13,3 млрд. долара/ на Газпром, се оттегли. Въпреки това обаче всички бяха убедени, че именно Газпром ще бъде крайният победител в търга.

Според някои твърдения юридическият адрес на спечелилата търга Байкалфинансгруп в Твер съвпада с този на една от дъщерните структури на Газпром. От Газпромнефт обаче категорично отрекоха връзки с Байкалфинансгруп. Адвокатите на ЮКОС вече заявиха, че за близо 9,3 милиарда долара въпросната фирма си е "купила" сериозни главоболия. Адвокатите на групата Менатеп не бяха допуснати до търга, макар че, според техните думи, са подали заявка за присъствие още в четвъртък.

Дълговете и глобите за неплатени данъци на Юкос надхвърлят 28 милиарда долара и решението за продажба на активите на петролната компания бе взето от руското министерство на правосъдието през юли.

Учудващо е, че никой от експертите не бе в състояние да обясни кой би могъл да стои зад Байкалфинасгруп. Дружеството с ограничена отговорност би могло да представлява интересите на няколко компании. Случаят "Юкос" обаче е прекалено сложен за игра на няколко ръце. Според други предположения, вторият участник в операцията по покупката на активите на Юганскнефтегаз заедно с Газпром би могла да бъде Сибнефт.

Ако Газпром участва пряко, я грози запор на задграничните активи

Предположенията, насочени към Сургтутнефтегаз, също бяха отхвърлени главно заради солидното поведение на тази компания на нефтения пазар. Кой би могъл да поеме такъв юридически риск? Вероятно е Газпром да е наддавал срещу себе си и съзнателно да е загубил търга, тъй като Юкос задължително ще подаде иск срещу купувача.

Скандалите около ЮКОС продължават вече година и половина и едва ли случаен играч ще се набърка в подобна сделка. Руска фирма едва ли е в състояние сама да извади необходимата сума. За играчи от чужбина това също е голям риск. Дори и след продажбата дълговете на ЮКОС не са покрити. Значи ще бъдат необходими още средства. Ако Байкалфинансгруп не внесе сумата, купените активи може да бъдат върнати на държавата или да бъде обявен нов търг.

Решението на съда в Тексас не може да влияе на действията на руското правителство.

Как ще се разпореди по-нататък държавата, ако акциите ѝ бъдат върнати, е следващият въпрос. Може би в това е и загадката. Засега "заподозряните" в съучастие петролни компании една след друга отрекоха връзки с Байкалфинансгруп. Подобни изявления направиха ТНК-Бритиш петролиъм, Сургутнефтегаз, Лукойл и даже групата Интеррос, чийто бивш вицепрезидент Дмитрий Зеленин сега е губернатор на Тверска област. Трудно е обаче да се повярва, че такава голяма и скъпа тайна може да бъде опазена дълго.

Байкалфинансгруп е учредена от дружество с ограничена отговорност МАКойл, чиито собственици са четири физически лица, твърди авторитетният всекидневник Комерсант-дейли.

Мистериозните акционери

От Руския фонд за федерално имущество потвърдиха, че въпросните лица в писмен вид са доказали свой дял в нефтения бизнес. Четирите загадъчни личности веднага след аукциона са заминали на почивка в чужбина, но до две седмици те трябва да внесат останалата част от сумата по сделката - т.е. до 3 януари. Заради 10-те почивни дни след Нова година обаче плащането най-вероятно ще бъде разрешено в периода 11 - 18 януари.

Странно е как фирма-еднодневка с неизвестни учредители е получила банков кредит от Сбербанк в размер на 1,7 млрд. долара за необходимия залог за участие в търга. Единият от представителите на Байкалфинансгруп на аукциона е бил разпознат като Игор Минибаев, свързан със Сургутнефтегаз.

Експерти обаче се усъмниха, че Сургутнефтегаз е в състояние да плати сумата за Юганск. На забележките на Държавния департамент за репутацията на Русия пред чуждестранните инвеститори, председателят на Държавната дума Борис Гризлов заяви:"Няма защо да слушате Държавния департамент. Това е наш вътрешен въпрос".

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?