Шефът на БСК Божидар Данев призова властите да кажат:

Кой е дал нареждането на фирми да теглят пари в деня Х

Политици: Тандемът Василев-Пеевски и неслучилата се схема с "Южен поток" е в основата на проблема

Кой е дал нареждането на фирми да теглят пари в деня Х

Политиците разрушиха доверието към институциите, а сега се насочват към разрушаване на доверието към финансовата стабилност на държавата. Това заяви Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара (БСК), който призова с декларация политиците да не си играят с финансовия бумеранг, защото той рано или късно ще се върне.

"Министерството на икономиката не трябва да остава в сянка, а трябва да уточни кой е теглил парите от банките в деня Х, по чие нареждане и какви са сумите, дали са теглени от текущи сметки или от срочни депозити", настоя Данев в понеделник пред БНР.

"Националната банка също трябва да разследва кой и кога е теглил парите. Това са неща, които са лесно доказуеми. Трябва да анализира тези данни, имаме и НАП, които да проверят защо големите валутни бюра започнаха да променят курса на валутата. Къде е Комисията за финансов надзор, къде е СЕМ, който не осъществи специализиран мониторинг за изказванията на политиците? Трябва да бъде сложен край на тази анонимност и да се знае кой е дал нареждането за тегленето на парите и да се търси отговорност", заяви Данев.

Той призова управителя на БНБ Иван Искров да направи необходимото, за да се провери кой е правил плащанията и да предостави информацията на разследващите органи и на прокуратурата.

Според неофициална информация, до срива на КТБ се стигна след като големи държавни енергийни дружества са започнали изведнъж да теглят огромни суми. БНБ постави КТБ под специален надзор на 20 юни, но банката бе необратимо разклатена още на 13 юни, когато прокуратурата претърси офиси на нейния мажоритарен собственик Цветан Василев и с мълчанието си по-скоро потвърди, че е "поръчал" опита за "атентат" на депутата от ДПС Делян Пеевски, макар че пет дни по-късно призна грешка с обвиненията за убийство.

Пак според неофициална информация, сътресенията в Първа инвестиционна банка (ПИБ) започват след като контролирани от Пеевски компании започват да теглят оттам пари, които преди това са пренасочени от КТБ към ПИБ.

В същото време основната публична версия на МВР, ДАНС и прокуратурата е, че отделни лица и сравнително малки играчи като инвестиционни посредници са пускали невярна информация за състоянието на банките, изпращали са есемеси и хора на опашки пред ПИБ, за да всяват паника.

Засега не се казва с какви мотиви са пускани зловредните слухове.

В същото време ДАНС, която проговаря публично само по изключение, на 29 юни огласи съдържанието на злонамереното съобщение, разпратено от инвестиционен посредник, в което се споменават имената на други "рискови" банки освен КТБ. Така ДАНС се превръща на свой ред в разпространител на "зловредните" слухове.

Тандемът Василев-Пеевски и неслучилата се схема с "Южен поток"

По-рано в понеделник финансовият анализатор Светлозар Гледачев коментира пред бТВ, че в основата на масовата психоза стои атаката срещу Корпоративна търговска банка. "КТБ е затворена по политически причини – беше запален огън като на бензиностанция, който обхвана и други банки”, каза Гледачев.

"В разклащането на КТБ има роля държавата, която предприе огромно количество вадене на депозити наведнъж”, е мнението и на Петър Москов от Реформаторския блок.

Той припомни, че държавни предприятия са изтеглили депозитите, които дълго време държаха именно в КТБ. Атакувана бе именно банката, която "беше използвана от тази власт за пренасяне на политическата власт в икономическа”, каза Москов пред бТВ.


"Ако има съмнение в стабилността на финансовата система, то е породено от невъзможността на управлението да овладее мръсните игри, които си играят кукловодите, които съставиха това правителство. Битката между двата клана, които съставиха това управление, в момента създава усещане за нестабилност. Това е синхронизирана акция между кукловодите на държавата и правителството”, заключи Петър Москов.

"Тандемът Доган – Пеевски има да връща 350 млн. лв. заеми към КТБ през фирми и свързани лица, които трябваше да дойдат от корупционния момент на "Южен поток”, който струваше около 2 млрд. лв. Сега тези пари няма откъде да дойдат и ако някой трябва да бъде подведен под отговорност за създаване на нестабилност, това са тези двама души и държавата”, посочи още Москов.


Председателят на Единна народна партия Мария Капон също смята, че в основата на проблема е "Южен поток”.

"Русия имаше интерес от проекта, скараха се корпоративни интереси, подпали се една банка, държавата реагира късно. Трябва да си организираме самозащита – да се доверим на цифрите, а те говорят, че няма финансов колапс в държавата”, подчерта тя.

Капон припомни, че влоговете до 100 000 евро или 196 000 лв. са защитени, има и сигурни гаранции за валутния борд.

Споделяне

Още по темата

Още от България