Кой е Карел Шварценберг

Чешкият министър на външните работи е роден през 1937 г. в Прага под аристократичното име Карл Йоханес Непомук Йозеф Норберт Фридрих Антониус Вратислав Мена принц Шварценберг. Той произхожда от една от най-влиятелните и стари благороднически фамилии на бившата Австро-Унгарска империя. През 1948 г. семейството му бяга от завзелите властта в Прага комунисти. Шварценберг живее в Австрия и Германия. Притежава чешко и по стара семейна привилегия и швейцарско гражданство.

През 1984 става президент на Международния хелзинкски комитет за правата на човека. Носител заедно с Лех Валенса на наградата на Съвета на Европа за човешки права. Издател и журналист с деснолиберални политически възгледи.

През 1990 Карел Шварценберг става шеф на кабинета на президента Хавел и негов най-близък съветник. През 2004 г. е избран за член на чешкия Сенат. Член е на малката либерална партия ODA.

Въпреки съпротивата на президента Клаус, който критикува «прекалената обвързаност на Шварценберг с Австрия», той заема на 9 януари 2007 поста министър на външните работи в кабинета на Мирек Тополанек.

Актуалното интервю на Карел Шварценберг, което препечатваме с малки съкращение в превод от «Берлинер Цайтунг», неминуемо ни навежда на мисълта, че за  жалост ние в България май и на аристокрация не сме случили.

Милен Радев

Споделяне

Още от

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?