Кой е крадецът в "Автомагистрали" (видео)

ГЕРБ брани държавната компания, останалите я обявиха за символ на корупцията

Кой е крадецът в "Автомагистрали" (видео)

Кой е крадецът? Този въпрос взриви заседанието на временната парламентарна комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов, докато в понеделник течеше дебатът за работата на държавната компания "Автомагистрали". Тя получи чрез вътрешно възлагане над 4.7 млрд. лв. от държавата за строителството на магистрала "Хемус", укрепване на свлачища и поддържане на магистралите за последните три години.

Заседанието започна с констатацията, че три държавни дружества - "Автомагистрали", "Булгартрансгаз" и Българска банка за развитие (ББР), все още не са предоставили исканата информация на временната комисия. Депутатът Калоян Янков от "Демократична България" поиска да бъдат сезирани ресорните министри, включително и бъдещите служебни, които да вземат отношение за това, че изпълнителните директори на държавни фирми не изпълняват закона и го нарушават. По закон те са длъжни да предоставят исканата информация на депутатите.

Изпълнителният директор на "Автомагистрали" Стоян Беличев каза, че исканата информация е събрана на 90 на сто и е в обем над 1 милион и 200 хиляди страници. Не получихме информация кога, как и къде да я предоставим и по тази причина не е изпратена, каза Беличев.

Мая Манолова изрази учудване, че има директори на държавни фирми, които не знаят адреса на Народното събрание. Според регионалният министър Петя Аврамова проблемът е, че това е огромна по обем информация и някой трябва да я приеме.

Защитата на схемата

Въпреки че темата беше "Автомагистрали" и повечето въпроси бяха насочени към изпълнителния ѝ директор, на практика той почти не взе думата и много рядко отговаряше на въпроси без да даде ясни отговори. Думата рядко взимаше и председателят на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Георги Терзийски. Двамата са основните лица, които са сключвали договорите между пътната агенция и "Автомагистрали" и би трябвало да са най-добре запознати с материята.

Главните действащи лица на схемата "Автомагистрали" обаче се оказаха политиците, които говориха вместо "професионалистите в кавички", както ги нарече депутат.

Основният бранител бе регионалният министър в оставка и настоящ депутат от ГЕРБ Петя Аврамова. Тя повтори защитната теза, че "Автомагистрали" е получила договори за над 4.7 милиарда лева от АПИ въз основа на Закона за обществените поръчки чрез така нареченото вътрешно възлагане (in house). От своя страна държавната фирма е сключвала с над 400 фирми рамкови договори за доставка на материали, механизация и специфични дейности, като взривяване например.

"Това е обичайната практика на работа в строителния бранш и "Автомагистрали" не прави нищо по-различно от това", каза Петя Аврамова.

За останалите парламентарни партии обаче това не са никакви доставчици на услуги, а подизпълнители и става въпрос за преотдаване.

"Нашите фирми"

Председателят на комисията Мая Манолова репликира, че от тези 400 фирми строителните са около десетина, а останалите са компании "за кламери, хартия и канцеларски материали".

Сред десетината "наши фирми", които Манолова изреди, бяха "ПСТ Груп", "Инфра строежи", "Грома холд", ГБС, "Геострой", "Хидрострой", "Галчев инженеринг", "Пътища и мостове", "Щрабаг", "Пътстройинженеринг".

"Геострой" АД не е извършвала дейности по сключения рамков договор с "Автомагистрали" ЕАД, се казва в съобщение на компанията, изпратено след изявлението на Манолова.

"То не е изненадващо, че има подписани договори с тях, като се има предвид, че "Автомагистрали" имат 13 багера, 20 инженера и 40 работника", каза Манолова.

Петя Аврамова я помоли да не се говори, че тези 400 компании са "наши фирми", защото бройката им била голяма и нямало как всичките да са на ГЕРБ.

Свлачища и "Джъмбо 33"

БСП попита какво се случва с отпуснатите близо 569 млн. лв. с ДДС за укрепването на 74 свлачища. Те се усвояват вече трета година, като "Автомагистрали" има преведен аванс от 218 млн. лв. (38%) .

Срещу тези милиони е направено едно свлачище до акт 15 по пътя за Рилския манастир, но и то не е готово съвсем. След официалното откриване от премиера Бойко Борисов то се срути отново и в момента се довършва, стана ясно от обясненията на членът на Управителния съвет на АПИ Кирил Досев.

Това свлачище е изцяло изпълнено от фирма "Джъмбо 33", която се свързва с депутат от ДПС, а не от "Автомагистрали", каза Явор Божанков, от БСП. Беличев му отговори, че не проверяват коя фирма на кого е.

Вътрешни правила за подбор

Но пък подбирали фирмите, с които "Автомагистрали" подписват рамкови договори за доставка на машини, материали и специфични дейности по неясни вътрешни правила. Те били разработени от 3-членния управителен съвет на държавната компания. Не се разбра какви са тези правила, но пък стана ясно, че две комисии пресявали фирмите.

Първо една комисия правела пазарно проучване, която да установи кои са най-добрите в бранша. Така се канели се по 30 - 40 фирми в зависимост от работата. После друга комисия правела подбора на фирмите, с които "Автомагистрали" подписвали договорите.

"Това е стройна система за подбор и избор на фирмите", каза Петя Аврамова. Доскорошният ѝ заместник Николай Нанков, сочен за идеолог на схемата, се наложи да я разясни наново, защото депутатите от останалите парламентарни сили не успявали да я разберат.

"Вместо "Автомагистрали" да проведе процедури по ЗОП, ги заменя с непрозрачни вътрешни правила. Така печелят близки до властта фирми", констатира Калоян Янков от "Демократична България".

"Това е крещящ пример за облагодетелстване на близки фирми", каза депутатът Георги Свиленски от БСП. Той твърди, че по договора за укрепване на свлачища 87% от работата е преотдадена от "Автомагистрали" на други фирми.

Схемата е скрито подменяне на избрания изпълнител - "Автомагистрали", каза Явор Божанков от БСП.

Ивайло Мирчев: Всички знаем схемата, по която се краде

Схемата по която краде "Автомагистрали", всички я знаем, каза Ивайло Мирчев от "Демократична България". Той попита Беличев каква е неговата връзка с Гинка Върбакова, която навремето искаше да купи ЧЕЗ и кой е този Иван, който разпределял поръчките според един запис от 2019 г., публикуван в сайта "Биволъ".

Този въпрос взриви заседанието. Тома Биков реагира с въпроса - "Кой е крадецът? Кажете, кой краде, бързо", каза видимо афектиран Биков. Подадената от него топка беше поета от депутатката от ГЕРБ Росица Кирова, който пламенно продължи да иска да се назове поименно крадецът, защото тя не е откраднала нито лев, но иска да знае кой е крадецът.

Настана говорилня и депутати атакуваха ГЕРБ с въпроси: "Кой пълни чекмеджетата на Борисов? Коя е Мата Хари?" и т.н.

В крайна сметка след близо 3 часов дебат се взе решение материалите по случая "Автомагистрали" да бъдат изпратени в прокуратурата.

Заседанието на комисията продължава с изслушването на програмата за санирането, по която бяха похарчени 2 млрд. лв. от държавния бюджет за обновяване на частни домове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?