Кой е виновен за кипърската криза, ли? Естествено Меркел!

Ангела Меркел

Планът за предоставяне на финансова помощ на Кипър в замяна на данъка върху банковите депозити, предложен от еврогрупата и отхвърлен снощи от кипърския парламент, породи гневни реакции в Кипър. Защото, според мнозина в Кипър, кипърската криза, последният епизод от европейската криза, не е грешка на кипърците, а на Ангела Меркел и на нейното управление.

Така че не губете време, за да търсите обяснения на кризата в Кипър. За нея не е виновен хипертрофиралият банков сектор, който притежава 128 милиарда активи, докато БВП на Кипър възлиза на 17 милиарда евро. Нека да припишем по-скоро вината на Меркел.

За кризата не са виновни и няколкото кипърски банки, които приеха, затваряйки си очите и без да задават въпроси, 21-те милиарда евро, депозирани от руските олигарси и от други арабски милионери, според данни от ноември 2012 г. на германското разузнаване. А как са натрупани тези богатства, си остава неясно.

За кризата в Кипър не са виновни и директорите на тези кипърски банки, които инвестираха 50 процента - да, цели 50 процента - от авоарите си в гръцки дългови облигации, водени от чист патриотизъм (та нали половината от кипърската територия е Гръцка), въпреки че знаеха, че рискуват да изгубят всичко. Не, отново трябва да се сърдим само и единствено на Меркел.

За кипърската криза не е виновен и Зигмар Габриел, симпатичният лидер на германските социалдемократи, който лиши канцлерката на Германия от всякакво поле за действие по кипърската криза.

"Не мога да си представя, че германският данъкоплатец ще се притече на помощ на няколко кипърски банки, създадени по такъв модел, че да насърчават данъчните злоупотреби", заяви той.

Не, вината преди всичко си остава на Ангела Меркел.

Същото е в сила и за бившия президент на Кипър, патетичният Димитрис Христофиас - деспот, формиран от Комсомола, името на организацията на комунистическата младеж, което обяснява може би големия брой руски банкови сметки, открити в Кипър. В нито един момент Христофиас не се допита до министрите си, до парламента и до Централната банка. Британският в.. "Гардиън", който никога не е бил заподозрян във враждебно отношение към Кипър, обвини през декември 2012 г. Христофиас, че превръща Кипър в "достойна за съжаление страна". Именно Христофиас се заинати да държи в пристанището на Лимасол кораба "Мончегорск", натоварен с оръжия и муниции за Хизбула, който се взриви през 2011 г. и унищожи единствената електроцентрала в Кипър.

Христофиас също така оказа подкрепа на директора на една от двете големи кипърски банки "Марфин Лаики", когато тя прехвърли седалището си в Гърция, въпреки несъгласието на Централната банка. Последната глупост на Христофиас беше да откаже да преговаря за сливането на кипърската банкова система с гръцките банки, когато беше решено прословутото отписване на гръцкия дълг. Така този икономически гений тласна страната до ръба на фалита. Но не, вината не е на Христофиас, а отново на Меркел.

Както изглежда, вината не е и на бляскавия приемник на Христофиас  - Никос Анастасиадис, слабохарактерен човек, който вместо да действа, обвинява Европа. Анастасиадис се базира на полуистини, за да изнудва и да кара сънародниците си да плащат, вместо да започне да иска пари от акционерите и от кредиторите на банките. Но това пък очевидно предполага да се сложи край на една доходоносна финансова система, която определени хора създадоха и която трябва да просъществува, според същите тези хора.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле припомни тези дни на кипърския лидер, че исканият данък върху депозитите не е германска идея, но нищо, виновна е отново Меркел.

Да, Меркел наистина е виновна, но по друга причина. Тя остави Анастасиадис да си играе с престижа на еврозоната, както Георгиос Папандреу го направи преди него. Без да отчитаме факта, че преди четири години Меркел не беше достатъчно твърда, за да наложи вето върху влизането на Кипър в еврозоната.

Добавете към това и че Меркел се остави да бъде залъгана от оценката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, според която Кипър прилагал 40 директиви за борба с прането на парите.

Вината за кипърската криза освен това е и на Кристин Лагард, директорката на Международния валутен фонд, която подкрепи Меркел. Същата тази Лагард, която даде на Атина списъка с имената на гръцките данъчни измамници, който после се изгуби.

Като че ли Лагард не знаеше нито какво се случва в гръцката политика, нито в кипърската банкова система.

Да, за кипърската криза наистина трябва да е виновна Меркел. В противен случай вината ще трябва да бъде приписана на нехайството на всички нас в еврозоната.

* Статията първо беше публикувана в испанския в. "Мундо".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа